Clădirile Primăriei Timişoara, reparate cu Colterm

Compania Colterm ar putea primi, în următorii patru ani, aproximativ 20 de milioane de euro de la Primărie, pentru prestarea a diverse activităţi în serviciul Primăriei, cu precădere pe perioada verii, când activitatea companiei scade.

 

O alternativă estivală

Pentru a ajuta compania Colterm şi a-i îmbunătăţi situaţia economică, Primăria Timişoara a găsit soluţia atribuirii unor lucrări suplimentare către societatea de termoficare, într-un contract pe patru ani, a cărui valoare totală ar putea fi de aproximativ 20 de milioane de euro.

Motivaţia adusă este că prin acest contract li se va da de lucru muncitorilor societăţii de termoficare pe timpul verii, când activitatea companiei este redusă.

Prin contract, Colterm se va ocupa de reparaţii şi întreţinerea imobilelor deţinute sau aflate în administrarea Primăriei Timişoara, a infrastructurii din incinta lor, precum şi de eliberarea bunurilor rezultate din evacuări, demolare imobile şi alte construcţii, de ridicat rulote şi obiecte mari abandonate, de transportul şi depozitarea lor.

Conducerea Primăriei susţine că a fost constituită o comisie de negociere asupra preţurilor şi asupra manoperei, formată din persoane din Primărie şi din angajaţi ai Universităţii Politehnice şi ai Facultăţii de Construcţii, pentru a ajunge la preţurile conform studiilor de piaţă şi a preţurilor aferente manoperei pentru Colterm.

Cifra de cinci milioane de euro, vehiculată, nu este considerată de reprezentanţii Primăriei „bătută în cuie”, în sensul că reparaţiile şi întreţinerile se fac în baza comenzilor pe care le dă Municipalitatea, deci nu nu există un buget unic aferent al acestui contract.  

Deşi aceste lucrări nu se încadrează pe profilul companiei, reprezentanţii societăţii de termoficare susţin că există suficienţi muncitori care să se ocupe atât de avariile ce pot interveni la sistemul de termoficare, cât şi de reparaţiile clădirilor, şi ar exista şi utilajele necesare.

„În plen am fost singurul care a pus întrebări pe această temă, şi am vrut să se şi consemneze acest lucru în procesul verbal al şedinţei. Mi s-a explicat de către reprezentanţii Colterm că este vorba despre lucrări prestate cu precădere pe timp de vară, când activitatea scade. Sper ca aşa să stea lucrurile, şi să nu existe controverse ulterioare legate de atribuirea acestui contract”, ne-a declarat consilierul local Adrian Orza.

 

Plan cuprinzător de lucrări proprii

Conform raportului de activitate al Colterm, societatea avea, totuşi, prevăzute pentru acest an un plan destul de cuprinzător de investiţii şi lucrări proprii. Printre acestea erau menţionate construirea unei centrale noi care să utilizeze un mix de combustibili din resurse regenerabile – biomasă, retehnologizarea centralelor termice de cartier prin instalarea de unităţi de cogenerare cu motoare termice, eficientizarea punctelor termice si a centralelor termice de cartier, maximizarea puterii livrate din CET Sud şi lista ar putea continua.

Print Friendly, PDF & Email