La fel ca în 2010, timişorenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare s-au trezit din nou fără apă caldă, Eon luând decizia de a sista furnizarea gazului către Colterm, invocând neplata. Timpolis a atras atenţia în mai multe articole pe această temă că oricând s-ar putea ajunge aici, atâta vreme cât „clauza de întrerupere” a rămas şi în ultima variantă de contract dintre Eon şi Colterm, validată de Consiliul Local.
Întrerupere „în litera contractului”
Dincolo de situaţia mai mult decât ciudată în care un oraş de sute de mii de locuitori este lăsat fără apă caldă din cauza unor neînţelegeri legată de plată între Colterm şi furnizorul de gaze – EOn, situaţia cu care s-au confruntat timişorenii în aceste zile trebuie căutată în paragrafele contractului semnat la sfârşitul anului trecut, între societatea de termoficare şi compania care livrează gaze naturale.
În decembrie2014, la semnarea noului contract dintre EOn şi Colterm, avizată de Consiliul Local, TIMPOLIS atrăgea atenţia asupra faptului că nici în această nouă formulă nu s-a renunţat la clauza de întrerupere, în caz de neplată, care a fost şi folosită în 2010, în vechiul contract cu OMV Petrom Gas.
Noua formă a contractului prevedea că, în cazul în care Colterm nu îşi îndeplineşte obligaţiile de plată în termenele asumate, în prima fază se aplică penalităţi de 1,02% pe zi calendaristică de întârziere din suma neachitată la scadenţă. Se menţinea însă şi mai vechea clauză legată de întreruperea furnizării gazelor. Aceasta putându-se realiza în cazul neachitării contravalorii facturilor sau a penalităţilor de întârziere ori altor sume datorate de Colterm în temeiul contractului încheiat, inclusiv în cazul facturilor deja emise, dar şi în situaţia în care compania de termoficare a consumat cantitatea contractual totală şi nu a solicitat suplimentarea cantităţilor de faze contractate. Gazul mai poate fi întrerupt, conform contractului, şi în cazul în care nu se depune o garanţie prevăzută de contract sau nu îşi îndeplineşte alte obligaţii asumate prin prevederile contractuale.
Ţinând cont de aceste aspect şi privind retrospectiv, la situaţia de acum cinci ani, când a fost întreruptă furnizarea energiei termice, după întreruperea furnizării de gaze, se dădeau asigurări atunci că nu se va mai ajunge în acea situaţie, dat fiind că situaţia financiară a Colterm era mai bună. Se spunea tot atunci că nu se va mai ajunge la astfel de situaţii în cazul în care să se întrerupă energia termică, dacă se plătesc restanţele şi de către populaţie, dar şi de către agenţii economici şi instituţii, pentru că şi în această zonă se acumulau destul restanţe în anii precedenţi.
„În primul rând, trebuie remarcat faptul că au existat tot felul de informaţii confuze, mai întâi se vorbea despre o avarie, şi abia după aceea s-a recunoscut că este vorba despre o sistare pe motiv de neplată. Din punctul meu de vedere, nici furnizorul de gaze nu a procedat corect. Pentru că trebuia să emită un comunicat în care să anunţe că, dacă nu se plătesc sumele restante, se va sista furnizarea de gaze. În felul acesta se punea presiune pe Colterm şi nu se mai ajungea aici”, spune Petru Olaru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara.
În opinia sa, era firesc să se recunoască din prima fază care este situaţia, inclusiv din partea Primăriei, pentru a nu ajunge timişorenii să se întrebe ce se întâmplă. „Ar trebui poate să ne considerăm norocoşi că nu s-a întâmplat asta într-o lună de iarnă? Dar e normal ca oamenii care îşi plătesc facturile să vină de la serviciu şi să nu poată face o baie?”, întreabă Petru Olaru.
Se repetă situaţia de acum cinci ani
Situaţia de zilele trecute reaminteşte de un incident greu de uitat de acum cinci ani. În noiembrie 2010, Timişoara deschidea toate jurnalele de ştiri în ziua în care OMV Petrom Gas, furnizorul de gaze naturale al Primăriei, a oprit furnizarea de gaz din cauza datoriilor Colterm, oraşul rămânând câteva ore fără căldură şi apă caldă. Reprezentanţii Colterm afirmau atunci că instituţia a ajuns în această situaţie din cauză că Primăria şi Guvernul nu i-au achitat datoriile aferente subvenţiei pentru agentul termic furnizat populaţiei, aceste sume, foarte mari, neplătite la timp, putând acoperi fără probleme datoriile restante către OMV Petrom Gas. Chiar şi aşa, timişorenii care şi-au plătit facturile la timp nu aveau nicio vină pentru această situaţie.
Ultimele comentarii