Premierul Victor Ponta susţine că Centura Sud a fost inclusă în Masterplanul general de Transport al României, dar spune că sursele de finanțare nu au fost, momentan, identificate.
Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, în cadrul unei vizite oficiale efectuate în județul Timiș, cu prilejul inaugurării punctului de trecere a frontierei de la Lunga (România) – Nakovo (Serbia), că centura Timișoarei a fost inclusă în Masterplanul general de transporturi al României. Chiar dacă, a admis premierul, obiectivului în sine nu i-au fost identificate, încă, de către Executiv, sursele certe de finanțare:
„Sper că aţi văzut cu toţii ceea ce ministrul Ioan Rus a anunţat oficial, că în Masterplanul de Transporturi finanţat din fonduri europene figurează acum şi centura Timişoarei. Dar nu poate figura o autostradăatâta timp cât Serbia nu e în Uniunea Europeană”, a declarat premierul român, adăugând că a discutat acest din urmă subiect cu premierul sârb şi precizând că „putem construi (o autostradă – n.r.) într-un parteneriat între cele două ţări şi cu o finanţare din partea unui alt stat sau din partea unui consorţiu de bănci. Cei doi miniştri lucrează la acest proiect şi probabil anul viitor putem să căutăm finanţarea necesară, însă nu va fi din fonduri europene”, a explicat premierul Victor Ponta.
Premierul român a precizat și că unul dintre obiectivele României în perspectiva celebrării a o sută de ani de la Marea Unire din 1918 ține de realizarea unor conexiuni, prin autostrăzi, între provinciile istorice ale României: „Primele autostrăzi le terminăm până în 2016. Anul acesta se termină Nădrag-Arad, Sibiu-Deva, şi mai departe, Lugoj – Deva până în 2016, iar obligaţia noastră este ca, până în 2018, să trecem munţii spre Bacău şi spre Piteşti, în aşa fel încât să poată fi legate la 100 de ani de la Unire, să poată fi legate prin autostrăzi toate provinciile istorice”, a declarat Victor Ponta.
În ce privește natura relațiilor dintre România și Serbia, premierul român a subliniat faptul că între cele două țări există strânse legături culturale și a opinat că inaugurarea unor noi puncte de trecere a frontierei, cum sunt cele deschise recent la Lunga, Foeni și Valcani, sunt menite să faciliteze o mai bună relaționare și comunicare între România și Serbia:
„Europa nu va fi întreagă până ce Serbia şi celelalte ţări din această regiune nu vor fi în UE. Ne leagă foarte multe lucruri. Ne desparte o frontieră pe care acum vrem să o facem cât mai uşor de trecut”, a declarat Victor Ponta.
În plus, a mai precizat, sprijinul acordat Serbiei de România în procesul de aderare la UE, va fi dublat și de dezvoltarea unor proiecte comune, menite să ducă la creșterea potențialului economic al ambelor țări. Despre care premierul român a apreciat că, împreună, „vom fi mai puternici”. „Există proiecte importante pe care trebuie să le dezvoltăm împreună, strategia Dunării, proiecte economice, şi unul pe care l-am gândit împreună cu premierul sârb Vucic şi pe care-l vom pune în aplicare, al unei autostrăzi între Belgrad – Timişoara, pentru a avea relaţii economice mai dezvoltate. (…) Vreau să trăim cu toţii cu gândul că vom izbândi în viaţă şi că împreună vom fi mai puternici”, a mai declarat premierul român Victor Ponta.
Ultimele comentarii