Ce le-a plăcut parlamentarilor de Timiş din cartea lui George Maior, lansată la Timişoara?

Politicieni in Aula Magna a UVTSunt aproape două săptămâni de când directorul SRI, George Maior, şi-a lansat la Timişoara a doua ediţie a volumului Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI. Eveniment la care am văzut, purtând în braţe volume scrise de George Maior, o serie de politicieni locali ai Puterii. La două săptămâni după eveniment, i-am întrebaat care este ideea din volumul „Incertitudine”, care le-a plăcut cel mai mult.

 

Lectura mai aşteaptă un pic

Directorul SRI, George Maior, şi-a lansat, în 3 octombrie, la Timişoara, volumul Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI, o carte al cărei conţinut evocă posibile căi de urmat în gestionarea numeroaselor incertitudini pe care complicatul context strategic actual din plan internaţional le plasează în faţa României. Eveniment la care am văzut, purtând în braţe volume scrise de George Maior, o serie de politicieni locali ai Puterii, de la prefectul Eugen Dogariu şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, la parlamentari şi europarlamentari ai Puterii: europarlamentarul Maria Grapini, deputaţii Ion Răducanu, Cătălin Tiuch, Gheorghe Ciobanu, Adrian Diaconu şi Sorin Grindeanu.

Dat fiind parlamentarii se află în vacanţă electorală, i-am sunat să-i întrebăm care este ideea din volumul Incertitudine, care le-a plăcut cel mai mult. Pentru că au cumpărat-o toţi. Niciunul dintre parlamentarii de Timiş prezenţi la lansarea ediţiei a doua a cărţii acestuia Incertitudine. Gândire strategică şi relaţii internaţionale în secolul XXI nu a citit încă volumul. Unii au răsfoit-o, alţii sunt cu ea în curs de lecturare, dar de parcurs cap-coadă nu a parcurs-o niciunul. Aşa că nici despre o opinie a lor faţă de acest volum nu se poate vorbi, încă.

I-am întrebat, atunci, care li s-a părut a fi cel mai percutant mesaj transmis de George Maior în discursul său rostit la Timişoara şi care este, în viziunea lor, cel mai important proiect de ţară al României .

Gheorghe Ciobanu: „Trebuie să coborâm toţi oamenii politici către cetate”

Ghorghe Ciobanu foto 2Deputatul PSD Gheorge Ciobanu, apreciază că mesajul cel mai percutant transmis de la Timişoara de George Maior a fost acela că „trebuie să coborâm toţi oamenii politici către cetate, către cetăţeni şi către societate şi să ne sprijinim elitele, pentru că pare că le-am abandonat”. În plus, susţine el „este important să restabilim relaţia dintre stat, mediul academic, societatea civilă şi cetăţeni, întrucât doar o astfel de colaborare reprezintă soluţia pentru România”.

Chestionat care este, potrivit aprecierii proprii, principalul proiect de ţară al României, deputatul PSD Gheorghe Ciobanu declarat că importante sunt, în plan internaţional, în contextul situaţiei geopolitice complicate din regiune, „asigurarea stabilităţii şi siguranţei naţionale a României”. În plan intern, mai spune el, obiectivul major este reprezentat de „preocuparea pentru componenta socială, care a fost abandonată de către fosta guvernare şi pentru componenta economică”, despre care a precizat că, apreciind după datele statistice, „arată că ţara merge pe direcţia bună”.

Maria GrapiniSusţin fără echivoc proiectul de ţară al candidatului Victor Ponta, care a dovedit că este capabil de o bună guvernare” şi despre care, apreciază Gheorghe Ciobanu, va putea remedia situaţia generată în România de către actualul preşedinte, „care parcă ne-a înrăit şi a învrăjbit lumea”.

Am căutat, până la închiderea ediţiei, să obţinem şi punctele de vedere ale europarlamentarului PC Maria Grapini, care ne-a declarat că se află într-o şedinţă de plen şi că nu poate răspunde în acel moment întrebărilor noastre. Deputatul UNPR Ion Răducanu nu a putut fi contactat telefonic până la închiderea ediţiei.

Adrian Diaconu: „E riscant ca stabilitatea instituţiilor statului să depindă doar de un singur om”

Ion RaducanuFostul deputat PP-DD Adrian Diaconu, actual membru UNPR, a precizat că cel mai impresionat a fost de „persoana directorului SRI George Cristian Maior”, despre care a apreciat că „este în sine un personaj erudit şi savuros” şi despre ale cărui performanţe obţinute din postura de director al SRI „îmi dau încrederea că îşi îndeplineşte menirea de a asigura securitatea naţională a României, adică scopul pentru care serviciul a fost înfiinţat”.

Deputatul Adrian Diaconu a precizat că, în opinia sa, ar fi un risc major ca stabilitatea instituţiilor statului, dintre care a enumerat Justiţia, Parchetele şi Serviciile, „să depindă doar de un singur om şi de bunele sale intenţii” şi a apreciat că actualul director al SRI a dovedit că este „o rotiţă importantă în angrenajul intelligence-ului românesc şi internaţional” şi că, prin mesajul transmis public la Timişoara, a dovedit că „şi-a înţeles menirea”.

Adrian DiaconuÎn ceea ce priveşte cel mai important proiect de ţară care stă în viitor în faţa României, Adrian Diaconu a precizat că cel mai important obiectiv în plan extern este reprezentat de „reunirea cu Republica Moldova, în cadrul UE”, în vreme ce, în plan intern, proiectul major ar fi „regionalizarea, pentru că există, fie şi doar în stadiul latent, această tendinţă, concretizată în dorinţa regiunilor de a se auto-administra şi de a beneficia de întoarcerea la bugetele locale a unor sume proporţionale cu contribuţiile lor. Sigur, e important să respectăm în continuare principiul consacrat al solidarităţii sociale, adică trebuie să sprijinim regiunile slab dezvoltate. Dar este important, cred eu, să îi ajutăm să înţeleagă şi că trebuie să se implice”, a mai opinat deputatul UNPR Adrian Diaconu.

Sorin Grindeanu: „Putem progresa prin consolidarea NATO”

Sorin GrindeanuDeputatul PSD Sorin Grindeanu este de părere că mesajul cel mai percutant, pe care directorul SRI l-a transmis de la Timişoara, s-a legat de faptul că „orice ţară poate creşte şi progresa, prin consolidarea mai multor componente: cea legată de securitate, garantată de NATO, la care se adaugă statutul de ţară membră a UE şi măsurile de consolidare economică”.

Potrivit aprecierii acestuia, cel mai important proiect de ţară este acela care „ne consolidează pe noi ca membru al UE şi al NATO, două structuri extrem de importante, unde, din fericire pentru ţara asta, am reuşit să intrăm”. Acestor aspecte li se adaugă, mai spune deputatul PSD, „nevoia de consolidare economică în plan intern, prin stoparea economiei subterane, şi aici extrem de importantă este lupta anti-corupţie”. Şi creşterea economică, prin stimularea creşterii industriale, inclusiv prin atragerea de noi investitori. „Dacă ne uităm la statistici, creşterea economică de 2,6% preconizată pentru acest an e bazată, în proporţie de 30%, pe aportul industriei, ceea ce este superior procentului aferent industriei din ţările europene. Acolo, cea mai mare pondere vine din sectorul serviciilor. Aşa că este important să continuăm să creştem această pondere a industriei în economie”, mai spune Sorin Grindeanu.

Cătălin Tiuch: „Instituţiile Statului funcţionează”

Catalin Tiuch semiprofilCel mai percutant mesaj pe care George Maior l-ar fi transmis, opinează deputatul PSD Cătălin Tiuch, a fost faptul că „instituţiile Statului funcţionează” şi că acestea „au o influenţă şi o credibilitate tot mai mare”.

În plus, mai spune deputatul social-democrat, un mesaj important transmis de directorul SRI a fost cel legat de nevoia de unitate şi de faptul că „doar împreună, fiecare la locul său de muncă, printr-o gândire unitară, putem să îi oferim României şansa la viitor”.

Referitor la cel mai important proiect de ţară al României, Cătălin Tiuch a opinat că există în acest moment un singur proiect viabil de ţară şi că acesta i-ar aparţine candidatului PSD la alegerile prezidenţiale, premierul Victor Ponta: „Este singurul proiect de ţară ca şi concept şi este singura echipă ce oferă certitudinea că îl poate pune în practică. (…) Ideea de proiect de ţară este vastă şi ea se întinde pe ani de zile”. Deputatul PSD mai spune că actualul premier are programul care „poate asigura acest sistem de dezvoltare durabilă şi condiţiile de viaţă europene către care aspiră românii”. Şi care, adaugă Cătălin Tiuch, s-ar baza pe „resursele umane capabile să susţină proiectul de ţară, care îşi propune creşterea absorbţiei de fonduri europene”. „Şi, dacă analizăm datele statistice, veţi vedea că această absorbţie a crescut de la sub 7% la mai mult de 46%”, punctează acesta.

Print Friendly, PDF & Email