„Casa cu lacăt”, un film despre corupţia din educaţie, proiectat la Timişoara

La Universitatea de Vest va fi proiectat filmul documentar Casa cu lacăt, un film despre corupţie, plecând de la o tentativă de fraudare a bacalaureatului petrecută la Arad.

 

Poiecţia filmului Casa cu lacăt (2019), lungmetrajul de debut al regizoarei Diana Gavra, va avea loc în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara, joi, 12 decembrie, de la ora 18. După proiecţie va urma o dezbatere la care, alături de Diana Gavra, vor participa Brînduşa Armanca şi Florin Lobonţ, Lucian Ionică fiind moderator.

„Casa cu lacăt” a fost cândva casa breslelor arădene, iar într-un colț al acestei clădiri stătea Butucul de fier: un butuc învelit în tablă, în care calfele care treceau examenul final băteau fiecare câte un cui. Între timp butucul a fost furat, iar locul în care se afla este acum gol. „Dispariția acestui simbol al maturității ilustrează dispariția unor valori din societatea noastră, la fel cum locurile în care ajungem în căutarea «butucului de fier» constituie o geografie simbolică a României de azi. Observăm că, în România secolului 21, șpaga e un gest natural. Pentru că așa e, așa a fost și probabil așa va fi întotdeauna. Dar ce-ar fi dacă am refuza să dăm șpagă, dacă am denunța actele de corupție și – mai mult – dacă le-am condamna?”, spun realizatorii filmului.

Prin intermediul Casei cu lacăt, aceştia reflectează la fenomenul corupției, pornind de la un caz recent de fraudare a examenului de Bacalaureat, petrecut la Arad, şi trec apoi către o analiză istorică, sociologică, antropologică și juridică a corupției. „Pornind într-o incursiune în timp și spațiu, de la «Casa cu lacăt», simbol al examenului de maturitate a calfelor, ne punem întrebarea: În ce măsură a reușit societatea românească să integreze valorile liberalismului?”, se întreabă realizatorii filmului.

Filmările și interviurile s-au derulat anul trecut în trei orașe: Arad, în Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare,    Timișoara, în Piața Operei, în timpul protestelor din iunie 2018, şi București.

Intervievaţi în film sunt Mihai Maci, lector la Universitatea Oradea, Tudor Dragomir, profesor la Colegiul Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal”, Lajos Notaros, jurnalist, Codrin Gavra, procuror la Direcția Națională Anticorupție Timişoara, Cristi Dănileț, judecător la Curtea de Apel Cluj, Camelia Bogdan, judecător, Dumitru Borțun, profesor universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Cristian Pârvulescu, profesor universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, şi jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Diana Gavra este regizoare și producătoare de film, absolventă a Facultății de Film a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, din București. Este lector la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. A debutat în anul 2017 cu scurtmetrajul de ficțiune Vintage, care a fost apreciat în festivaluri de film internaționale precum Festivalul de Film de la Cannes – Short Film Corner, Festivalul European de Scurtmetraje de la Brest, Festivalul Internațional de Scurtmetraje Francofone de la Lyon, Festivalul Internațional de Film Mecal Barcelona. ”Casa cu Lacăt” este lungmetrajul său de debut.

Director de imagine al filmului este Marius Panduru, de șase ori premiat cu Premiul Gopo pentru Cea mai buna imagine, pentru Ryna, în regia Ruxandrei Zenide (2007), Restul e tăcere, regia Nae Caranfil (2009), Polițist, adjectiv, regia Corneliu Porumboiu (2010), Periferic, regia Bogdan George Apetri (2012), Mai aproape de lună, regia Nae Caranfil (2015) și Aferim!, regia Radu Jude (2016).

Marius Panduru deține un palmares impresionant, semnând imaginea pentru numeroase filme de lung și scurtmetraj: Inimi cicatrizate, regia Radu Jude (2015), Box, regia Florin Șerban (2015), De ce eu?, regia Tudor Giurgiu (2015), Dacă vreau să fluier, fluier, regia Florin Șerban (2010), Loverboy, regia Cătălin Mitulescu (2010), Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii, regia Cătălin Mitulescu (2006), Weekend cu mama, regia Stere Gulea – pentru care a primit premiul UCIN pentru Imagine în 2010.

Producătorul filmului este Pintadera Film, companie înființată în anul 2016, care a realizat proiecte din zone diverse: producție cinematografică, video și de programe de televiziune, spoturi publicitare și videoclipuri muzicale, precum și cursuri de inițiere în arta filmului.

Print Friendly, PDF & Email