Primul film despre fenomenul Pitești ajunge la Timișoara

Foto: Facebook / Între Chin şi Amin

După proiecțiile de gală din mai multe orașe din ţară, filmul Între Chin și Amin, despre despre fenomenul Pitești, ajunge, peste câteva zile, la Timișoara. Alături de regizor, la întâlnirea cu publicul vor fi prezenți şi câţiva dintre actori.

 

Proaspăt selectat la Florence Film Awards, Buenos Aires International Film Festival, International Sound&Film Music Festival din Croația și prezent la Astra Film Festival 2019, filmul regizat de Toma Enache, Între Chin și Amin, aduce în fața spectatorilor o poveste tulburătoare de viață, petrecută într-una din cele mai crunte perioade din istoria modernă,  reeducarea din pușcăriile comuniste.

Proiecţia filmului va avea loc luni, 14 octombrie,de la ora 19, la Filarmonica Banatul, fiind un eveniment organizat cu sprijinul Primăriei şi al Casei de Cultură Timișoara. Alături de regizor, la întâlnirea cu publicul vor fi prezenți și actorii Constantin Cotimanis, Kira Hagi, Ana Pârvu, Vali V. Popescu şi Alin Ailioaiei.

Regizorul Toma Enache spune că filmul este un tribut adus celor care au cunoscut suferința. „Poveştile uluitoare de viaţă şi de rezistenţă ale unor oameni fantastici, poveşti care au luat naştere în perioada reeducării, m-au determinat să fac acest film. Am simţit că rezistenţa şi tăria de caracter ale acestor oameni trebuiau mărturisite şi într-un film. Nimic legat de acest subiect nu e uşor. Chiar şi să asculţi adevărul despre ce s-a întâmplat acolo e greu şi dureros. Chinurile şi torturile la care au fost supuşi acei oameni sunt de neimaginat iar transpunerea lor într-un film artistic nu poate fi nici ea uşoară. Am considerat că este de datoria noastră să povestim lumii, atât cât putem noi, despre aceste adevăruri dureroase, despre suferințele îndurate de acești superoameni, despre puterea lor de a răbda, și în final, de a ierta”, adaugă Toma Enache.

„Puține filme reușesc să surprindă adevărata dimensiune a răutății umane. Ultimul secol a fost marcat de cele mai negre episoade din istoria umanității, în care s-au petrecut lucruri oribile, greu de conceput de mintea umană. Oamenii însă au reușit să le facă față, devenind, uneori, chiar mai tari în credință. Un hibrid între dramă și film istoric, «Între Chin şi Amin», regizat de Toma Enache, este povestea, filmată cu măiestrie, a unui contrabasist care, după reîntoarcerea în țară, este arestat de regimul comunist și ținut captiv într-o închisoare în care deținuții sunt supuși unui proces de reeducare prin tortură. Personajul principal parcurge un adevarat Drum al Crucii care, în loc să-i stârpească credința creștină, i-o întărește”, potrivit Rome Prisma Independent Film Awards.

Între chin și Amin este realizat din fonduri private și orice intenție de a sprijini drumul lui prin țară este bine-venită, transmit reprezentanţii La Steaua Film Studios. Donațiile se pot face pe site-ul www.lasteaua.ro, la secțiunea Donații.

Print Friendly, PDF & Email