Alocarea unei cote-părţi din bugetul proiectelor de investiţii pentru cheltuieli neprevăzute pare să fi devenit o constantă în cazul a foarte multe dintre achiziţiile Primăriei Timişoara. Municipalitatea a prevăzut un astfel de buget şi pentru celebrul proiect de supraveghere video pentru creşterea siguranţie în municipiu, deşi e greu de estimat ce ar putea apărea neprevăzut la montarea de camere video în intersecţii.
Cheltuieli neprevăzute la ordinea zilei
Primăria Timişoara a publicat, recent, anunţul de achiziţie pentru realizarea de lucrări de execuţie a unui sistem de monitorizare video, în cadrul mult-discutatului proiect intitulat „Sistem de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în municipiul Timişoara”.
Valoarea totală estimată a contractului este de aproape trei milioane de lei, fără TVA. Foarte interesant este că peste 82.000 de lei din bugetul proiectului este cota-parte alocată pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute, alocare bugetară care tinde să devină o constantă pe tot mai multe proiecte ale Primăriei Timişoara, indiferent de specificul lor. În cazul de faţă, este greu de spus ce ar putea apărea neprevăzut la montarea de camere video în intersecţii, pentru că nu e o lucrare care să presupună săpături cu perforări de cabluri sau vreun proiect „cu surprize”, cum poate fi, de exemplu, cel al pasajului subteran din zona Michelangelo.
Pe aceeaşi temă a cheltuielilor neprevăzute, un scandal ce a dus inclusiv la interpelări parlamentare a iscat un alt proiect derulat de Municipalitate – „Reabilitarea infrastructurii publice urbane a malurilor canalului Bega”. Proiectul a fost adjudecat cu 25 de milioane de lei, dar valoarea totală estimată a fost calculată de Primărie la 33,4 milioane de lei fără TVA. Din aceşti bani, 30,8 milioane de lei reprezentau valoarea estimată pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a zonei – construcţii şi instalaţii pentru investiţia de bază, iar suma de 2,5 milioane de lei a fost alocată „contravalorii lucrărilor diverse şi neprevăzute” – o sumă mare, raportată la proiect şi la faptul că acest gen de alocări de sume pentru lucrări neprevăzute a generat nu o dată controverse în Consiliul Local.
“Fără personal suficient pentru a urmări filmările, investiţia e inutilă”
În ceea ce priveşte proiectul „Sistem de supraveghere pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în municipiul Timişoara”, acesta face parte din lista de proiecte prioritare din Planul Integrat de Dezvoltare al Polului de Creştere Timişoara. Acesta prevede achiziţionarea şi instalarea unui sistem de supraveghere video, în timp real, cu ajutorul a 94 de camere video, care vor fi montate în 13 locaţii publice, considerate de interes general, ale oraşului, precum şi amenajarea unui dispecerat central de monitorizare în cadrul Poliţiei Locale.
Valoarea totală a acestui proiect, finanţat din fonduri europene, este de 3.999.719 lei, iar contribuţia proprie a Primăriei Timişoara se ridică la suma de 126.841 de lei, adică 2% din valoarea eligibilă a proiectului, la care se adaugă cheltuielile neeligibile aferente proiectului.
Implementarea acestui proiect este, însă, privită deocamdată cu scepticism de unii timişoreni. „Nu e suficient să pui camere video în intersecţii. Fără personal suficient pentru a urmări filmările, investiţia e inutilă. Şi nu ştiu dacă e o activitate care poate fi gestionată de Poliţie Locală, probabil că ar trebui personal de specialitate pentru urmărirea camerelor video în timp real”, este de părere Cristea Savu, liderul Asociaţiei Profesionale a Taximetriştilor Independenţi din Timişoara.
Ultimele comentarii