Explicaţii pentru campania anti-ambrozie “cu pliantul” – cerute în plenul C.J.T.

ambrozieO parte din consilierii judeţeni vor explicaţii legate de rezultatele concrete ale campaniei administraţiei judeţene de combaterea ambroziei, campanile purtată cu pliantul, pentru care s-au cheltuit, însă, 100.000 de lei. Deocamdată lămuririle mai au de aşteptat.

 

“Război anti-ambrozie” cu pliantul

Aleşii judeţeni vor să afle de la conducerea Consiliului Judeţean Timiş ce efecte a avut campania anti-ambrozie iniţiată în această vară şi care s-a centrat mai mult pe împărţit pliante şi broşuri şi pe vizite pe teren – toate la un buget de peste 100.000 de lei. “După cum ştiţi, am aprobat o anumită sumă pentru combaterea ambroziei. Într-adevăr, era necesar să se ia măsuri pentru distrugerea acestei plante care este extrem de periculoasă pentru sănătatea noastră. Prin urmare, am dori să ştim cum s-a cheltuit suma de 100 mii lei atribuită pentru distrugerea ambroziei”, a fost solicitarea consilierilor judeţeni.

“Din câte ştiu, în afară de măsura de prevenire realizată prin broşuri şi materiale de promovare şi propagare prin judeţ altceva nu am văzut să se fi făcut în acest sens”, spune consilierul judeţean democrat-liberal Tiberiu Lelescu.

Nu este prima oară când, în plenul CJ Timiş se trag semnale de alarmă cu privire la ineficacitatea unor măsuri luate la nivelul Timişului, pentru combaterea ambroziei.

“Din punct de vedere al seriozităţii cu care se tratează această problemă de ani de zile, cred că şi acum vom fi în acelaşi stadiu. Vom arunca doar 100.000 de lei pe nişte pliante, fără a se lua în mod concret vreo măsură în acest sens. Normal ar fi să sprijinim Primăriile cu fonduri mai serioase, pentru că dăm bani în atâtea alte destinaţii – sport, biserici. Trebuie să luăm în serios această problemă şi să facem tot posibilul să distrugem această plantă deosebit de periculoasă pentru sănătatea cetăţenilor, iar măsurile care le luăm trebuie gândite pe termen scurt, aplicate imediat. Alocarea acestei sume de bani se va duce fără să facem ceva util. Lumea cunoaşte problema şi propun să gândim un proiect de hotărâre prin care să sprijinim concret distrugerea acestei plante”, spunea consilierul judeţean Petru Juravle încă de la lansarea campaniei C.J.T.

Conform Hotărârii de Consiliu Judeţean care prevedea alocarea sumei de 100.000 de lei pentru planul judeţean de combatere a ambroziei, suma urma a fi cheltuită pentru tipărirea de materiale informative pentru autorităţile administrativ-teritoriale din judeţ (şi anume, 1.000 de postere, 2.000 de broşuri  şi 10.000 de pliante. Care conţin “imagini explicite pentru identificarea plantei şi informaţii generale privind impactul asupra sănătăţii, mediului şi agriculturii şi informaţii privind combaterea speciei Ambrosia artemisiifolia”. De asemenea, planul de măsuri mai prevedea deplasări în teritoriu pentru acţiunile de informare ale membrilor echipei de implementare a prezentului regulament conform protocolului de colaborare”.

O problemă judeţeană

Ambrosia artemisiifolia, numită şi iarba pârloagelor, este nocivă pentru sănătate populaţiei, din cauza polenului produs în perioada de înflorire. Buruiana apare şi se răspândeşte rapid pe terenurile virane, şantiere, printre ruine şi dărâmături, pe marginea şoselelor, dar şi în grădini şi în culturile agricole.

Din datele alergologilor timişoreni reiese că ambrozia are în ultimii ani o foarte mare incidenţă la nivelul judeţului, planta răspândindu-se şi producând foarte mult polen, mai ales că uneori perioada de înflorire se poate întinde din luna iunie şi chiar până în luna septembrie.

Print Friendly, PDF & Email