Bega, transformată în curs navigabil până la frontiera cu Serbia

În următorii trei ani, Bega ar putea deveni navigabilă până la frontiera cu Serbia, iar bicicliştii vor putea călători pe pistele velo până în ţara vecină, anunță Agerpres.

 

Aceste investiţii sunt prevăzute în proiectul transfrontalier intitulat Repararea infrastructurii de navigaţie a Canalului Bega, lansat azi. Valoarea acestuia este de aproape 14 milioane de euro, din care 11,7 milioane de euro reprezintă contribuţia UE.

„Cred că acest proiect este important pentru întreg Banatul istoric, pentru că leagă judeţul Timiş de regiunea Voivodina, din Serbia, este un proiect care va deschide o nouă cale de comunicare, un nou parteneriat. Sper că implementarea acestui proiect va duce la o dezvoltare economică a întregii zone”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra.

Liderul administraţiei timişene a subliniat că proiectul deschide şi posibilităţile de dezvoltare turistică, ţinând cont că partenerii din Serbia vor continua prelungirea pistei de biciclete de la graniţă şi se va deschide un nou punct de trecere a frontierei, pentru biciclişti şi una navală, pentru vaporetto. Acesta a adăugat că anul 2021 va coincide cu finalizarea proiectului şi cu reluarea circulaţiei pe Bega.

Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat, Titu Bojin, liderul de proiect, anunță că nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român – unde se află ecluzele construite de austrieci la începutul secolului XX, care reglează debitul şi volumul de apă în albie şi care trebuie reparate–  va fi reparat cu bani europeni, astfel încât circulaţia pe Bega să fie reluată.

Este un proiect aşteptat de mult timp. Cea mai importantă lucrare este realizarea stăvilarului de la Sânmihaiu Român, care nu funcţionează, şi a barajului de la Sânmihaiu Român. De asemenea, înainte de baraj va fi amenajată o insulă în scop turistic. La finalul proiectului, putem să discutăm şi de navigaţie mai departe, spre Tisa, Dunăre spre Viena, cum se întâmpla acum 70 de ani. În acest moment este lansată achiziţia naţională de proiectare şi execuţie a nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român”, mai spune Titu Bojin.

Partenerii sârbi vor trebui să realizeze, în cadrul proiectului, o pistă de biciclete de 43 de kilometri, de la graniţa cu România până la Zrenjanin, pe malurile Canalului Bega.

Print Friendly, PDF & Email