Autorizaţiile de urbanism, delegate de la CJ Timiş spre Primării

„Nu există specialişti la Primării, o să fie dezastru”, estimează voci din Consiliul Judeţean

Consiliul Judetean TimisLa nivelul Consiliului Judeţean Timiş pare să se fi înţeles ceva din descentralizarea originală, promovată de la nivel central, care presupunea transferarea la nivel local doar a obligaţiilor, cheltuielilor şi chestiunilor generatoare de controverse şi complicaţii legale. Aşa că acelaşi model pare să fie perpetuat mai departe, şi la nivel judeţean, CJ Timiş fiind decis să scape de anul viitor de obligaţia eliberării de certificate de urbanism în judeţ, pasând această responsabilitate pe Primării. Care, însă, nu au specialişti. Aşacă se estimează o perioadă de mini-dezastre în materie de urbanism, la nivelul judeţul.

 

Pasare de responsabilităţi

Consiliul Judeţean Timiş a anunţat zilele trecute că, începând cu 1 ianuarie 2015, nu va mai emite certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie decât pentru lucrările de investiţii care se aprobă de Guvern, urmând ca toate lucrările ce vor fi realizate pe raza teritorială a comunelor, să fie autorizate de primăriile respective. CJ Timiş susţine că va asigura în continuare consultanţa tehnică de specialitate şi va sprijini Primăriile în activităţile de furnizare a serviciilor publice privind planificarea urbană şi teritorială în conformitate cu legislaţia in vigoare. Fără să spună ce înseamnă acest lucru.

Astfel, Primăriile comunale,care au un personal destul de restrâns, nu foarte specializat, se vor alege, de pe urma acestei descentralizări inclusiv cu competenţe de emitere de certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie la construcţiile reprezentând monumente istorice clasate sau aflate în procedura de clasare, aflate pe teritoriul lor administrativ. Ceea ce înseamnă că în perioada următoare ne-am putea aştepta la surprize destul de mari cu lucrări de intervenţie după ureche, făcute la clădiri importante din judeţ, după aprobarea dată în necunoştinţă de cauză de la primării de comună.

CJ Timiş se scoate din ecuaţie elegant, susţinând că a dat preaviz Primăriilor comunale, care se aleg de anul viitor cu noile competenţe legate de urbanism. „De aceea, ţinând cont de faptul că în prezent nu mai există nici un impediment sau interdicţie care să facă imposibilă angajarea de personal de specialitate în administraţia publică, CJ Timiş a informat Primăriile comunelor din Timiş, încă din luna august 2014, asupra obligaţiei de a constitui un compartiment de specialitate care să rezolve toate problemele privind planificarea urbană şi teritorială, eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire”, spun reprezentanţii administraţiei judeţene.

Aceasta, deşi tot CJ Timiş ştie că, dacă nu mai există restricţii legale legate de angajarea de personal, există restricţii bugetare, fiind Primării care de abia pot acoperi salarizarea personalului contractual pe care îl au în prezent. Însă reprezentanţii CJ Timiş au mai găsit o soluţie sau o sugestie pe care le-o dau Primăriilor comunale. „În conformitate cu prevederile legale în vigoare, mai multe unităţi administrativ-teritoriale pot constitui asociaţii de dezvoltare intercomunitară, în vederea furnizării în comun a serviciilor publice menţionate anterior”, spun reprezentanţii CJ Timiş, uitând că şi pentru aceste asocieri este nevoie de fonduri, deloc neglijabile.

Tiberiu Lelescu: „Va fi un dezastru”

Tiberiu LelescuUnii consilieri judeţeni estimează că, din cauza lipsei de personal de specialitate a Primăriilor, această delegare de responsabilităţi va fi „un dezastru”. Unul dintre aceştia este consilierul judeţean PDL Tiberiu Lelescu. „Este foarte clar că Primăriile comunale, cel puţin, nu au specialişti în urbanism, şi de aceste chestiuni probabil că se va ocupa doar secretarul. Da, se poate estima că va fi un dezastru, pentru că pe acest segment este nevoie de specialişti competenţi. Se vor elibera certificate de urbanism aiurea, fără să se ştie prea bine despre ce e vorba. Probabil că va fi ca pe sectorul agricol, cu certificate de producător eliberate nu se ştie pe ce criterii”, explică Tiberiu Lelescu.

Print Friendly, PDF & Email