Urbanism prin instanţă, la Timişoara

primaria timisoara (1)În acest an, de mai multe ori, decizii strict administrative, legate de urbanism sau de contracte ale Primăriei Timişoara au fost “dictate” de decizii luate la nivelul instanţelor. În urma unei decizii de acest fel, Municipalitatea este obligată să elibereze un certificat de urbanism într-o formă dorită de solicitant, după ce acesta efectuase intervenţii ilegale chiar la imobilul pentru care solicitase certificatul.

 

Instanţă contra Primărie

Mania de a contesta orice în instanţă pare să se fi întins la Timişoara de la amenzile date de Poliţia Locală sau inspectorii de urbanism la decizii pur administrative, ce se presupune că sunt la latitudinea Primăriei. Astfel, o ultimă mostră de acest gen este obligarea Primăriei să emită, printr-o decizie a Curţii de Apel, un certificat de urbanism într-o anumită formă, la un imobil la care s-au făcut intervenţii după ureche.

Solicitanta, proprietară a unui imobil la care a făcut modificări neautorizate, nu a fost satisfăcută de forma certificatului de urbanism cerută la Primărie, motivată de faptul că “există litigii pe rolul instanţelor de judecată având ca obiect modificări constructive efectuate la imobil fără autorizaţie de construire”.

Asfel, s-a adresat instanţei, iar recent Curtea de Apel Timişoara a stabilit că efectuarea unor lucrări de construcţie fără autorizaţie nu atrage decăderea din dreptul de a mai solicita efectuarea unor alte lucrări la acelaşi imobil, în măsura în care se respectă dispoziţiile legale privind autorizarea prealabilă a acestora. Ca atare, a obligat Primăria să soluţioneze solicitarea petiţionarei, în sensul eliberării unui certificat de urbanism în forma dorită de aceasta, care nu încălca legea.

“În mod normal, Primăria nu poate să refuze eliberarea unui certificat de urbanism, dacă respectă legea. Dacă nu se eliberează certificatul solicitat, i se explică petiţionarului motivele pentru care nu i se poate satisface cererea, în conformitate cu legislaţia. În ceea ce priveşte apelarea la instanţă, trebuie spus că deocamdată în vestul ţării nu există experţi în drept urbanistic”, spune Radu Radoslav, fost arhitect-şef al Timişoarei.

Contract de concesiune prelungit la tribunal

Tot în acest an Primăria a fost obligată de instanţă, în premieră, să accepte prelungirea unui contract de închiriere pentru o bază de agrement de pe bulevardul Vasile Pârvan. Astfel, a trebuit să se adopte în Consiliul Local un proiect ce vizează încheierea unui act adiţional pentru prelungirea unui contract de închiriere din 2004, pentru o perioadă de opt ani, între 30 iunie 2009 şi 29 iunie 2017.

În raportul acestui proiect se arată că s-a aprobat în 2004 închirierea prin licitaţie publică deschisă a bazei de agrement din Timişoara, de pe b-dul Vasile Pârvan nr. 9 şi caietul de sarcini privind închirierea suprafeţei de 12.707 metri pătraţi. Pentru că au existat neînţelegeri legate de prelungirea contractului, discutată în principiu în 2009, s-a ajuns în instanţă. Tribunalul Timiş a obligat Primăria Timişoara să adopte o hotărâre pentru aprobarea prelungirii contractului de închiriere din 2004 pentru o perioadă de opt ani, până în iunie 2017. Unii consilieri locali spun că această decizie ar putea constitui un precedent, care s-ar putea utiliza şi la alte contracte de închiriere ale Primăriei, că până acum nu s-a mai întâmplat ca instanţa să dea o hotărâre definitivă şi irevocabilă prin care să oblige Primăria să încheie sau să prelungească un contract de închiriere.

Print Friendly, PDF & Email