Autorităţile judeţene speră la investiţii chineze în şapte mari proiecte

Timişoara a avut ca oaspeţi reprezentanţii uneia dintre cele mai prospere provincii chineze, semnatară de aproape 20 de ani a unui protocol de colaborare cu autorităţile timişene. Neconcretizat până acum. Planurile sunt mari. Autorităţile judeţene speră la investiţii chineze în şapte mari proiecte, printre ele, Centru Intermodal şi Staţiunea Buziaş.

Chinezii ne-ar putea construi drumuri şi spitale

Bojin, Dogariu si Mateescu alaturi de autorit[tile provinciei chineze YunnanOamenii de afaceri chinezi ar putea investi în Timiş în construcţia de spitale, infrastructura rutieră şi în turism. Acestea sunt domeniile de investiţii pentru care autorităţile locale încă mai caută resurse de finanţare. Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, a înaintat delegaţiei chineze din Provincia Yunnan – venită în vizită la Timişoara, zilele trecute – o listă cu şapte proiecte de investiţii pentru care fondurile lipsesc: „Este vorba despre Centrul Intermodal, care este prevăzut şi pe fondurile europene, dar poate găsim soluţii împreună să-l pregătim. Mai avem Complexul «Dan Păltinişanu» cu sala polivalentă. De asemenea, pe turism avem staţiunea Buziaş şi zona lacului Surduc dar şi trei drumuri intrajudeţene de capacitate mai mare, pe ruta Reşiţa – Lipova, drumul de legătură dintre Sânnicolau Mare – Arad, dar şi posibilitatea realizării unei şosele care să descarce traficul de la Timişoara înspre autostradă, pe Calea Aradului, şi mai departe către Sânandrei”. Titu Bojin mai spune că există interes şi în ceea ce priveşte investiţia în infrastructura în Sănătate, aici fiind nevoie de bani pentru realizarea Institutului de Oncologie şi a unei maternităţi noi.

Vin de Recaş pentru China şi ceai chinezesc pentru Timiş

Prefectul Eugen Dogariu declară că, începând de anul acesta, în protocolul de colaborare va fi inclus şi Consiliului Judeţean Timiş. Deşi afirmă că în aproape 20 de ani de când există acest document – semnat între Prefectura Timiş şi Guvernatorul Provinciei Yunnan, în 1995  – nu s-a realizat nimic, în afară de câteva vizite reciproce, prefectul este încrezător că anul acesta “va fi cu noroc”.

Mai ales că, spun reprezentanţii Prefecturii Timiş, provincia Yunnan este una dintre cele mai prospere provincii din China, fiind principalii producători de cafea, ceai, tutun şi cauciuc natural, fiind şi o zonă bogată în cupru şi zinc.

Yang YingnanŞi tot în cadrul acestei vizite a fost semnat şi un protocol de colaborare între Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş şi Departamentul pentru Comerţ al Provinciei Yunnan, al cărui obiectiv este intensificarea relaţiilor economice între cele două regiuni.

Reprezentanţii chinezi s-au arătat încântaţi de produsele din industria automotive, după ce au vizitat câteva fabrici din Timişoara, dar şi de vinul de la Cramele Recaş: “Timişoara este un oraş cu potenţial de investiţii. Noi, anual, organizăm târguri expoziţionale cu produse tradiţionale chinezeşti la care puteţi participa şi dumneavostră cu vinul de Recaş, iar noi putem exporta în Timiş ceai şi cafea”, declară Yang Yingnan, vicepreședinte al Comitetului Permanent al Congresului Reprezentanților Poporului al Provinciei Yunnan, şeful delegaţiei sosite la Timişoara.

Vizita oficialilor chinezi nu s-a rezumat doar la subiecte referitoare la mediul de afaceri. Aceştia şi-au manifestat dorinţa de a colabora cu Timişoara şi în ceea ce priveşte activitatea academică. În acest sens, au avut întâlniri şi discuţii cu reprezentanţii a trei universităţi din oraş – Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş”: “S-au stabilit legături cu aceste universităţi de stat, urmând ca pe viitor să se găsească o formă concretă de colaborare cu universităţile din Yunnan. Chiar la U.V.T. este un profesor chinez care predă limba chineză. De asemenea, oaspeţii noştri sunt foarte interesaţi de medicina tradiţională, naturistă”, afirmă Eugen Dogariu.

Print Friendly, PDF & Email