Automedicaţia pare a fi un adevărat fenomen naţional, potrivit unui studiu care arată că aproape nouă din zece români sunt adepţii automedicaţiei. Cei care preferă însă să se trateze singuri în cazul unei răceli sau a unei migrene vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar în cazul în care au o asigurare privată de sănătate.
Medicamente arată că de cele mai multe ori românii aleg să se trateze fără a cere sfatul medicului, bazându-se pe experienţele anterioare sau pe informaţiile găsite pe internet. Datele cercetării arată că 41% dintre români se tratează după ureche atunci când sunt răciţi, în timp ce trei din zece aleg automedicaţia atunci când vine vorba de durerile de cap. Deşi adulţii sunt conştienţi de faptul că automedicaţia prezintă foarte multe riscuri, mulţi dintre aceştia, mai exact 6 din 10 părinţi, o aplică şi în cazul copiilor lor, transformându-i astfel în viitori adulţi care vor evita să apeleze la un specialist, avertizează experţii din domeniul sanitar. Automedicaţia este responsabilă de apariţia unor serii de afecţiuni, printre care cea mai cunoscută este hepatita medicamentoasă, dar experţii din domeniul asigurărilor de sănătate sunt de părere că în viitorul apropiat obiceiul românilor de a lua medicamente fără prescripţie medicală nu va mai reprezenta o problemă
„În momentul în care sunt implementate reţeta electronică, fişa pacientului şi car-dul de sănătate nu va mai exista automedicaţie. Farmaciştii nu vor mai vinde medicamente doar pentru a-şi face o normă. În plus, acest lucru va înceta atunci când cineva va da în judecată farmacistul. De exemplu: un antibiotic nu trebuie dat fără antibiogramă. Nu ai făcut antibiogramă, i-ai făcut un mare rău atât pacientului, cât şi firmei de asigurări”, a precizat Theodor Alexandrescu, Preşedintele Metropolitan Life.
Specialiştii spun că automedicaţia fără un diagnostic duce la alte tipuri de afecţiuni. „Medicul înţelege ansamblul corpului uman, fiziologia umană. Degeaba iau antibiotic pentru o durere în gât dacă din această cauză fac gastrită, sau enterocolită, sau, mai grav, încep să am o criză biliară. Deci nu poţi să recomanzi şi să iei un antibiotic după ureche. Automedicaţia nu va fi acceptată de niciun asigurator”, a declarat Theodor Alexandrescu. Cu toate astea, asiguratorii spun că automediocaţia nu poate fi eradicată, dar pacientul va trebui să suporte o serie de consecinţe. „Asiguratorul poate să nu despăgubească anumite servicii, iar farmaciştii pot fi sancţionaţi, pentru că ei sunt singurii care scot din gestiune medicamentul. Când se face decontarea pentru 100 de medicamente se va face numai în baza a celor 100 de reţete. Dacă farmacia nu le prezintă, atunci nu va primi banii pentru medicamentele care nu sunt scoase din gestiune pe bază de reţetă”, a spus reprezentantul Metropolitan Life.
Ultimele comentarii