10 – 20 de medicamente, scoase de pe lista compensatelor

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale spune că acestea nu şi-au dovedit eficienţa

MedicamenteAproximativ 10 – 20 de molecule „vechi”, care nu şi-au mai dovedit eficienţa terapeutică în utimii ani, vor fi propuse pentru scoaterea de pe lista cu medicamente compensate şi gratuite, anunţă Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

 

Într-o declaraţie făcută zilele acestea, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale anunţă că va publica partea de medicamente ce vor fi delistate din lista de compensate şi gratuite. „Sunt medicamente vechi, care nu şi-au mai dovedit eficienţa terapeutică în ultimii ani, care au fost deja înlocuite de multe ori şi care uneori se prescriu poate chiar exagerat de mult. După calculele făcute iniţial, aceste medicamente propuse pentru delistare ar costa aproximativ 100 de milioane de euro”, a declarat, citat de Mediafax, preşedintele ANMDM, dr. Marius Savu, la dezbaterea publică pe tema proiectului de Ordin privind aprobarea normelor pentru evaluarea şi avizarea publicităţii la medicamentele de uz uman, organizată la Ministerul Sănătăţii.

Acesta susţine că medicamentele delistate sunt ieftine şi fac parte din arii terapeutice diverse. „Acoperă arii terapeutice de la neurologie, la cardiologie, la psihiatrie, sunt multe antidepresive din trecut, sunt multe aşa-zise tonice cerebrale, sunt unele produse care au un efect placebo extraordinar. Multe din aceste medicamente au început să nu îşi mai dovedească eficienţa faţă de alternativele mai noi care există şi nu mai are sens să fie compensate de către sistemul public. Este vorba de undeva între 10 – 20 de molecule care vor fi propuse spre delistare. Urmează să vedem, pentru că va fi dezbatere publică, companiile îşi vor putea spune cuvântul, ne vom uita pe rapoartele de evaluare. În general, sunt medicamente generice care vin din istorie”, a mai spus preşedintele ANMDM.

Referindu-se la contractele cost-volum, preşedintele ANMDM declară că a fost stabilită forma acestora şi urmează, cel mai probabil, negocierile finale.

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, spune că orice acţiune privind medicamentele este blocată, întrucât mulţi medici din comisiile de specialitate au demisionat, la sfârşitul anului trecut, în baza Ordinului 1406 din 2014, privind modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 398/2013 pentru înfiinţarea comisiilor consultative ale Ministerului Sănătăţii: „Este important de subliniat faptul că ne aflăm într-o situaţie de blocaj, generată de faptul că membrii comisiilor de specialitate au demisionat, la sfârşitul anului trecut şi practic nu se pot lua o serie întreagă de decizii faţă de contestaţiile făcute referitor la dosarele evaluate pentru noile medicamente. Referitor la cele 23 de medicamente care au fost introduse anul trecut în lista de compensate, protocoalele de prescriere nu au fost finalizate, deci practic acele medicamente nu pot fi eliberate către pacienţi conform normelor în vigoare. Comisiile trebuiau să elaboreze protocoalele terapeutice şi, prin demisia membrilor acestor comisii, practic procesul nu s-a mai finalizat. Şi contestaţiile sunt blocate, pentru că ele trebuie analizate de către membri ai comisiilor de specialitate. Mai durează până se semnează contactele cost-volum, pentru că procesul nu este finalizat”.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alin Ţucmeanu, declară că, din cei 600 – 700 de membri ai comisiilor de specialitate, 200 au demisionat. Acesta mai spune că Ministerul Sănătăţii contează pe sprijinul Colegiului Medicilor din România pentru a identifica specialiştii care vor completa locurile rămase libere în comisiile de specialitate, precum şi funcţionarea conformă.

Print Friendly, PDF & Email