Conform Raportului de monitorizare al alegerilor locale realizat de către Expert Forum, Timişul nu a fost scutit de nereguli, sau suspiciuni de nereguli înregistrând, de pildă un “record” pe ţară la cele mai multe vize de flotant făcute înainte de alegeri, raportate la populaţia unei localităţi. Totuşi, reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente spun că faţă de scrutinul de acum patru ani, lucrurile au stat sensibil mai bine în zona de vest a ţării.
Record naţional
Conform Raportului de monitorizare a alegerilor locale, făcut public zilele trecute de către Expert Forum, în Timiş s-a înregistrat un record naţional legat de vizele de flotant făcute înainte de alegeri, raportate la populaţia localităţi.
Astfel, localitatea Secaş a înregistrat înaintea alegerilor locale cel mai mare număr, proporţional, de cereri de viză de flotant, nu mai puţin de 300, raportat la un total de 370 de locuitori ai acestei comune.
“Am vrut să vedem dacă primarii şi-ar muta oamenii dintr-o localitate în alta să aibă un număr mai mare de voturi. Am cerut date de la Evidenţa Persoanei şi ne-am uitat pe comune, pentru că ni se pare că astea sunt cele mai relevante. Din totalul de 2861 de comune, ne-am uitat comparativ pe 2015 şi 2016, perioada aprilie iunie, chiar înainte de alegeri, să vedem dacă există o diferenţă semnificativă”, declară Septimiu Pârvu, specialist Expert Forum, autor al studiului împreună cu Laura Ștefan, Maria Krause şi Cezara Grama.
“Nu sunt localităţi foarte mari – undeva între 300 şi o mie de locuitori. De exemplu, în Secaş, la o populaţie de 370 de locuitori, s-au mutat 300. Eu m-am uitat să văd dacă este o localitate, poate cu fabrică sau ceva… Nu pare a fi, este o localitate în camp”, a comentat Septimiu Pârvu situaţia din judeţ.
Raportat la nereguli, reprezentanţii Expert Forum susţin că, datorită faptului că Legea alegerilor s-a modificat, s-au întâmplat multe lucruri bune. De exemplu, s-a înfiinţat corpul experţilor electorali, considerat un pas în direcţia profesionalizării administraţiei electorale.
Unul din aspectele negative remarcate se referă însă la operatorii de calculator din secţiile de votare, cei care s-au ocupat de sistemul informatics de verificare a CNP-urilor şi care au scanau buletinele când se intra în secţie. O chestiune considerată anormală este faptul că 177 dintre ei au fost şi candidaţi în circumscripţiile unde au activat, ceea ce arată un oarecare conflict de interese. “Ar trebui să existe o incompatibilitate legată de candidaţi, din situaţiile raportate la noi operatorii au numărat buletine şi nu aş vrea ca un candidat să numere buletine de vot", a mai precizat Septimiu Pârvu.
Printre problemele semnalate la alegerile locale de Expert Forum se mai numără faptul că nu există un mecanism clar al verificării semnăturilor pe care candidaţii sunt obligaţi să le strângă, dar şi faptul că partidele care se pot înfiinţa cu trei membri vor fi radiate dacă nu au candidaţi la două scrutine succesive, sau o listă completă într-o circumscripţie.
O altă problemă legată de candidaturi a fost identificată de către Expert Forum în urma publicării de către Biroul Electoral Central a unei baze de date cu candidaţii. Lista respective conţinea 449 de candidaţi care nu aveau vârsta minimă de 23 de ani şi 28 de candidaţi care se aflau pe listele mai multor partide. Cele mai multe astfel de candidaturi s-au înregistrat în judeţele Bacău, Timiş, Iaşi, Dolj, Maramureş, Braşov, Botoşani, Caraş-Severin sau Vaslui. Timişul este în scripte cu 30 de cazuri de candidaţi sub vârsta minima admisă, şi care apar pe listele mai multor partide.
“Nu s-au anulat alegeri, e un pas înainte”
Pe de altă parte, reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente spun că în zona de vest a ţării se poate spune că nu au fost atâtea nereguli majore, comparativ cu ce se întâmpla acum patru ani, măcar din perspectiva faptului că Biroul Electoral Central nu a validat nicio solicitare de anulare a alegerilor.
“Eu spun că alegerile de această data au fost ceva mai civilizate, inclusiv la campanie şi la afişajul electoral, care până la urmă se face pe banii noştri. S-a reuşit să se implementeze şi acel soft de verificare a CNP-urilor pentru eliminarea votului multiplu, şi lucrurile au decurs bine în vestul ţării, şi am scăpat şi de nelipsitele acuzaţii de vot itinerant, cu autobuzul”, ne-a declarat Nicolae Amzoi, directorul Filialei Vest a Autorităţii Electorale Permanente.
Ultimele comentarii