„Asteroizi în peşteri” şi „Peştişorul ghinionist”, finanţate de CJ Timiş ca evenimente culturale

Festivalul etniilor la Timisoara 2014 4Despre agenda manifestărilor cultural-sportive finanţate de către Consiliul Judeţean Timiş s-a scris nu o dată în ultimii ani, din cauza numărului mare al acestora, a lipsei de oportunitate a multora şi din cauza caracterului unor proiecte de acest gen. Şi la ultima şedinţă de plen modificarea listei, cu proiecte noi propuse în ultimul trimestru, a generat discuţii aprinse în plen şi nedumeriri încă nelămurite.

 

Manifestări cu dată neprecizată

Agenda manifestărilor cultural-sportive finanţate parţial sau total de către Consiliul Judeţean Timiş se află la a doua modificare de buget din acest an. Şi oricine ar consulta-o ar avea impresia unei vieţi culturale extrem de intense la nivelul judeţului. Lista iniţială de proiecte, propusă şi aprobată de CJ Timiş în luna februarie, are… 148 de pagini. Însă impresia iniţială se mai schimbă după consultarea acestei colecţii de proiecte care, în acest an, de pildă, cuprinde şi manifestări de genul „Zilele Grădiniţei”, „Din nimic, artă”, „Maratonul căsuţelor pentru păsărele”, „Fluturi, flori şi culori”, „Aritmetica pentru năzdrăvani”, „Sănătatea nu intră în vacanţă!”, „Şi eu sunt artist”, „Întrebări glumeţe pentru minţi isteţe”, „Reşiţa, inima de oţel a Banatului”, „Refuz, deci exist”, „Zâmbet cu sclipici”, „Dress of the World – Rochia lumii”, „Festivalul lubeniţei”, „Ignatul – festival de iarnă” şi lista poate continua.

Dacă în prima fază lista a fost aprobată, nu fără obiecţii şi discuţii în contradictoriu, la ultima solicitare de modificare, analizată la ultima şedinţă de plen, spiritele s-au încins, după ce s-a venit cu o listă cu proiecte cu suplimentări de bugete, care au rotunjit totalul general pe 2014 de 4,6 milioane de lei.

Astfel, mai mulţi consilieri judeţeni spun că, deşi au solicitat lămuriri suplimentare, nu le-au primit. Unii au vrut să ştie, de exemplu, de ce în desfăşurător nu apare data exactă a manifestărilor finanţate. „De exemplu, la punctul 6 – Simpozion Muzeografilor Naturişti din Bazinul Carpatic – semestrul II /2014. Nu uitaţi că mai avem două luni până la finalul anului şi probabil vă închipuiţi că în noiembrie şi decembrie se umblă

prin peşteri. Apoi, la punctul 15 este Ruga Romilor şi am întrebat unde se ţine şi la ce dată, iar la punctul 18 este trecut «Asteroizi în peşteri din Banat» în semestrul II/2014 etc. Deci, avem rugămintea să primim nişte date mult mai exacte respectiv să ni se spună la fiecare acţiune locul şi data desfăşurării pentru că poate ne dorim şi noi să participăm la aceste acţiuni”, au spus consilierii care au cerut lămuriri.

Alţii s-au declarat nemulţumiţi de întârzierea cu care au primit aceste informaţii. Consilierul judeţean Marcel Mihoc este unul dintre ei. „Am primit informaţiile acum două zile şi trebuie să aprobăm acum un buget de per total de 1.100.000 de euro. Pentru că sunt bani publici mi se pare normal să pun întrebări şi din acest motiv ca pe viitor să primim materialele cât mai detaliate”, spune Marcel Mihoc.

Peste 2.000 de activităţi

Ca principiu, preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, s-a declarat a fi de acord cu detalierea şi analizarea mai riguroasă a manifestărilor pentru care se dau bani publici. „Consiliul Judeţean a preluat cam 5.700 de acţiuni. Anul trecut aceste acţiuni au fost reduse cam cu 1.000, iar acum aceste au fost reduse din nou şi sunt în jur de 3.000 – 3.700 de acţiuni. Trebuie să fim puţin mai atenţi atunci când întocmim bugetul. Cele mai multe dintre ele sunt aprobate. Poate ne trezim şi cu altele, dar am convingerea că acţiunile nu sunt doar pe hârtie şi ele se vor realiza”, spune Titu Bojin.

Daniel Vighi bust„Este o agendă culturală care continuă, în marea majoritate a cazurilor, politicile de încurajare a artei şi culturii promovate de amatori de pe vremea lui Ceauşescu. Cred că ar trebui să se treacă de această etapă pentru ca lucrurile să se schimbe în bine. După părerea mea, în prezent, banii se dau mai degrabă după aprecieri personale ale unor responsabili din CJ Timiş”.

Daniel Vighi

Şi, tot ca principiu, preşedintele CJ Timiş cere mai multă stricteţe în ceea ce priveşte formularea, modul de derulare, termenele şi valorile respective: „Trebuie să scădem cât putem de mult numărul acţiunilor şi să rămână doar cele mai importante.”

Ca de obicei, consilierii PSD au dat vina pe „greaua moştenire”, susţinând că „s-a moştenit un punct în lansarea Agendei culturale unde se permitea celor care depun acţiunile să îşi treacă semestrial, trimestrial sau data respectivă. Încercăm să găsim soluţii pentru a-i obliga să-şi treacă un termen mai scurt, măcar luna respectivă.” 

Au trecut însă doi ani de când s-a realizat preluarea şi ar fi fost suficient timp pentru a fi operate eventualele modificări, pentru că era vorba, în esenţă, de un simplu demers birocratic.

Un pas înainte spre normalizarea lucrurilor a venit recent din partea Comisiei pentru Relaţii si Cooperare Internă şi Externă a CJ Timiş, care a propus următorul amendament: „Se solicită prezentarea fundamentării privind suplimentarea sumelor din Agenda principalelor manifestări cultural-artistice si sportive."

Până la urmă, însă, proiectul a fost aprobat în forma iniţială de majoritatea consilierilor, şi nu se ştie ce au înţeles responsabilii cu competenţe directe legate de întocmirea şi gestionarea acestei agende. Pntru că s-a precizat la finalul discuţiilor în plen că „numărul acţiunilor a scăzut foarte mult, însă să ştiţi că în luna decembrie vin festivităţile de premiere pentru care nu sunt bani suficient. Probabil că va mai fi o rectificare în luna noiembrie.”

Astfel, dacă se mai propune şi se mai aprobă o rectificare, va fi interesant de văzut suma la care se va ridica devizul total pentru această agendă de manifestări cultural-sportive, raportată şi la sumele date pentru proiecte de infrastructură importante şi prioritare pentru judeţ.

Oricum, nici în mediul cultural timişorean nu există păreri foarte bune legate de modul în care se întocmeşte această agendă de manifestări. „Este o agendă culturală care continuă, în marea majoritate a cazurilor, politicile de încurajare a artei şi culturii promovate de amatori de pe vremea lui Ceauşescu. Cred că ar trebui să se treacă de această etapă pentru ca lucrurile să se schimbe în bine. După părerea mea, în prezent, banii se dau mai degrabă după aprecieri personale ale unor responsabili din CJ Timiş”, spune scriitorul şi universitarul timişorean Daniel Vighi, preşedinte al asociaţiei Ariergarda.

Controverse perpetuate de la an la an

Plen CJT Consiliul Judetean foto CosminaÎn ultimii ani, la CJ Timiş au existat mereu discuţii în plen legate de oportunitatea finanţării unor evenimente de pe agenda culturală, care nu prea aveau legătură cu cultura autentică – adică, rugi, serbări şcolare, concursuri organizate „pe genunchi” sau festivaluri cu mici şi bere.

La sfârşitul anului trecut, Comisia de Cultură a CJ Timiş şi autorităţile judeţene au anunţat că există intenţia de a finanţa doar acţiuni de amploare şi de o mai mare valoare. „Avem o groază de iepuraşi veseli, Moş Crăciun cu barbă sură şi mai ştiu eu ce. Sunt acţiuni OK, dar să nu facă parte din agenda CJ Timiş. Mergem în primul rând pe acţiunile de consistenţă naţională sau cu participare internaţională, aceste acţiuni vor primi cea mai mare atenţie. Încercăm să schimbăm ceva din agendă, încercăm să finanţăm acţiuni de amploare, nu de 200 de lei. Sunt ONG-uri care au şi 40 de acţiuni pe an. Să fim serioşi că nici nu se pot ţine toate. Vina este la noi”, a spus unul dintre consilierii judeţeni.

Un altul ne declara că nu este normal ca ONG-urile să nu vină cu un minim de cofinanţare: „Nu e normal sa vină ONG-ul să ţină «Coşuleţul primăverii» şi să nu aducă niciun leu. Sunt şcoli care vin cu 30 – 40 de acţiuni. Vin cu denumiri din astea pompoase şi, când te duci acolo, e o acţiune cu trei – patru oameni. Nu se mai poate actiona în acest fel.”

Conducerea administraţiei judeţene făcea şi atunci declaraţii de intenţie: „Sperăm ca această agendă culturală să fie cu totul altceva. Sunt acţiuni de 200, 300, 400 de lei, pentru diferite asociaţii, care trebuie să vină de două – trei ori pentru semnarea contractului la centrul de cultură şi artă, se duc banii. Sunt şi acţiuni de valoare pe agenda culturală, dar ele trebuie să fie corelate cu agenda judeţului”.

“Roadele Toamnei”, “Vine iepuraşul – proiect de spectacol interactiv”, “Iepuraşul vine la copiii cuminţi”, “Serbările iernii – Vine, vine Moş Crăciun”, “Bucurii pentru copii – concurs pe categorii de vârstă biciclete, triciclete”, “Balul pompierilor”, “Pitici interpretând poezia Otiliei Cazimir”, “Litere mici”, “Automobilul în prag aniversar”, “Micii chimişti în lumea elementelor lui Mendeleev”, “Peştişorul ghinionist” sunt doar câteva dintre manifestările care au primit bani de-a lungul anilor, de la CJ Timiş, prin intermediul Agendei culturale. Care e un document împărţit pe şapte capitole – manifestări culturale realizate de instituţiile de cultură din subordinea consiliului judeţean şi alte instituţii de cultură profesioniste din judeţul Timiş, manifestări culturale realizate de Consiliile Locale, în colaborare cu CJ Timiş, colaborarea cu comunităţi româneşti din alte ţări, parteneriate cu alte regiuni, colaborarea cu minorităţile naţionale din judeţul Timiş, manifestări culturale realizate de organizaţii neguvernamentale şi alte instituţii în colaborare cu CJ Timiş, manifestări culturale realizate în colaborare cu învăţământul preuniversitar şi universitar, manifestări sportive realizate de consiliile locale, ONG-uri şi alte instituţii şi asociaţii sportive în colaborare cu CJ Timiş şi manifestări culturale realizate sub egida judeţul Timiş – spaţiu cultural european – Timişoara, Capitală Culturală Europeană.

Print Friendly, PDF & Email