Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România: „Testele de depistare a hepatitelor virale trebuie să fie în Pachetul de bază”

În Indexul European al Hepatitei, România ocupă locul 25 din 27

Test sange (o)De Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, marcată pe 28 iulie, în România a fost lansată o petiţie prin care li se cere autorităţilor să includă testele de depistare a hepatitelor virale în Pachetul de bază.

 

Da de 28 iulie a fost aleasă ca Zi mondială de luptă împotriva hepatitei, în memoria celui care a descoperit virusul hepatitei B, profesorul Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel. Iar scopul acestei zile, inițiată de Alianța Mondială pentru Hepatită, în 2008, este de a încerca să schimbe destinul oamenilor infectați cu hepatită virală cronică.

Prin intermediul petiţiei „Vieţi salvate prin paşi mai simpli – Testele de depistare”, prin care iniţiatorii – Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, membru în Alianţa Mondială de Hepatită, Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli Hepatice şi Alianţa Pacienţilor Cronici din România – atrag atenţia că testele de depistare a hepatitelor virale trebuie să fie în Pachetul de bază şi să se facă la indicaţia medicului de familie, se precizează într-un comunicat trimis la redacţie de APAH-RO. 

Petiţia se vrea un semnal de alarmă trimis pe adresa Guvernului, a Ministerul Sănătăţii, a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Preşedinţiei României şi o încercare de sensibilizare a factorilor decidenţi din aceste instituţii.

Prin intermediul acestei petiţii, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România face un apel public către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru introducerea, în cel mai scurt timp, a testelor pentru depistarea virusurilor hepatitice B, C şi Delta în Pachetul de Bază, pe lista analizelor ce pot fi prescrise de către medicul de familie. „În acest moment, doar femeile însărcinate au acest drept, însă lista celor care ar trebui să beneficieze gratuit de markerii virali, prin trimitere directă de la medicul de familie ar trebui să se extindă la toate categoriile de risc recunoscute de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi societăţile medicale profesionale naţionale şi internaţionale, mai spun reprezentanţii APAH-RO. 

Aceştia mai spun că statisticile relevă că, în România, există aproximativ două milioane de cetăţeni afectaţi de virusurile hepatitice B şi C sau B plus Delta, cărora li se adaugă, an de an, sute de noi cazuri. Din estimările specialiştilor, peste 50% dintre pacienţi nu ştiu că sunt infectaţi.

Primul pas către o societate sănătoasă este un diagnostic precoce pentru o gestionare timpurie a bolii. Pentru că este o boală «tăcută», nu de puţine ori o persoană află că are hepatită când aceasta este într-o stare destul de avansată (ciroza hepatică). De cele mai multe ori, vestea este aflată cu ocazia unor analize de rutină sau chiar întâmplător. Din acest moment, calitatea vieţii pacientului este profund afectată, iar impactul asupra societăţii este major”, atrag atenţia reprezentanţii APAH-RO. 

Având în vedere aceste aspecte, APAH-RO anunţă că vă solicita sprijinul tuturor pentru a semna această petiţie şi a trage un semnal de alarmă, întrucât „avem nevoie de creşterea gradului de depistare şi de salvarea cât mai multor vieţi care alfel se pierd fără a ştii că printr-un diagnostic timpuriu pot să aibă o şansă la monitorizare corectă, o terapie adecvată şi chiar vindecare”.   

Hepatita virală este cauzată de cinci virusuri hepatice diferite: A, B, C, D și E. Infecțiile provocate de acestea determină, în fiecare an, aproximativ 1.450.000 de decese, la nivel mondial. Ele sunt transmise prin intermediul apei contaminate și alimente, dar și prin contactul cu sângele sau fluidele corporale, prin injecții sau transfuzii efectuate în condiții nesigure. Infecția se transmite, de asemenea, de la mama însărcinată la făt sau prin contact sexual. Infestarea prin toate aceste căi de transmitere poate fi prevenită prin intervenții dovedite a fi eficiente, spun specialiştii din cadrul OMS. Este important ca toată lumea să fie informată despre hepatită pentru a afla modul în care se poate proteja pentru a nu fi infectată.

În Indexul European al Hepatitei, lansat în 2012, de Asociația Europeană a Pacienților cu Boli de Ficat, România ocupă locul 25 din 27. Cercetările epidemiologice recente indică un număr de circa 600.000 de români infectați, dintre care 80%- 90% cu hepatita C în faza cronică.

Print Friendly, PDF & Email