Promisiunile Ministerului Sănătăţii privind pachetul de bază şi lista compensatelor, neonorate

farmacie 2Promisiunile Ministerului Sănătăţii legate de pachetul de bază şi de lista medicamentelor compensate rămân neonorate, astfel că mulţi pacienţi nu ştiu în ce măsură vor avea acces la tratamente noi sau la servicii medicale în 2014, consideră Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

 

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Romania (C.O.P.A.C.) trage un semnal de alar­mă legat modul cum sunt respectate promisiunile publice făcute de repre­zentanţii Ministerului Sănătăţii cu pri­vire la implementarea unor politici care vizează pacienţii. Reprezentanţii C.O.P.A.C . spun, citaţi de Mediafax, că, deşi în 21 noiembrie, în cadrul unei conferinţe publice, Eugen Nicolaes­cu, ministrul Sănătăţii, spunea că pâ­nă pe 15 decembrie  lista medicamen­telor compensate va intra în dezbatere publică, nimic nu s-a întâmplat. „Deşi cu mai multă vreme în urmă se spunea ca va fi finalizat pachetul de bază pentru sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a se putea construi şi pachetele asigurărilor complementare, lucrurile au rămas undeva în aer. În acest moment, nu se ştie la nivelul spitalelor nici măcar cum vor continua programele de sănătate în 2014, deşi tratamentele se termină la începutul anului”, mai spun oficialii C.O.P.A.C.

În aceste condiţii, susţin ei, îngri­jorarea pacienţilor este în creştere, pentru că gradul de incertitudine legat de ce îi aşteaptă în 2014 este unul foarte mare: „Mulţi pacienţi urmăresc îngrijoraţi cum se concretizează pro­misiunile Ministerului Sănătăţii, dar constată că în acest moment nu ştiu în ce măsură vor avea acces la trata­mentele noi sau la serviciile medicale în anul 2014”.

Preşedintele C.O.P.A.C., Radu Gănescu, este de părere, în acest con­text, că promisiunile făcute de Minis­terul Sănătăţii pacienţilor sunt „trageri de timp” şi că aceştia nu vor avea ac­ces, în 2014, la noi molecule de trata­ment compensate. „Ne aşteptăm ca atunci când Ministerul Sănătăţii, prin reprezentanţii săi, anunţă un lucru, acest lucru să se întâmple. Iar dacă nu se întâmplă, aceeaşi instituţie trebuie să comunice de ce nu s-a realizat ceea ce s-a promis. Astfel nu putem decât să credem că lucrurile sunt amânate la nesfârşit şi nimic nu se finalizează. Eu, în acest moment, sunt ferm convins că nici în anul 2014 pacienţii din Ro­mânia nu vor avea acces la noi mole­cule de tratament compensate şi ca toate promisiunile făcute nu sunt decât trageri de timp, în detrimentul vieţii unor pacienţii care au nevoie disperată de soluţii, nu de vorbe”, mai spune Radu Gănescu.

C.O.P.A.C. se declară cea mai re­prezentativă organizaţie a pacienţilor din România, cu 13 asociaţii naţionale care sunt membri în prezent.

În 4 decembrie, Ministerul Sănă­tăţii anunţa că va lansa în dezbatere publică, în jurul datei de 15 decembrie, proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea listei de medicamente com­pensate şi gratuite, documentul cuprin­zând un număr important de produse pentru cancer sau alte boli cronice.

În 31 iulie, ministrul Eugen Ni­colăescu declara că noua listă a me­dicamentelor compensate trebuie adoptată până la 31 decembrie, astfel încât să poată deveni operaţională la începutul anului viitor, după ce tot el a dat anterior, ca posibile termene de intrare în vigoare, 1 iulie şi 1 august 2013.

Print Friendly, PDF & Email