Aproape 600 de refugiați ucraineni, cazaţi la Timişoara

Foto: Virgil Simonescu

573 de refugiați ucraineni ajunşi la Timişoara, în ultimele două săptămâni, au primit cazare și și ajutor financiar, prin intermediul Centrului de suport „Timișoara pentru Ucraina”.

 

„Suntem o echipă și scopul nostru este să susținem ucrainenii, atât la Cernăuți, cât și la Timișoara. Nu îi tratăm ca pe niște victime anonime, ci le oferim sprijin, ca ei să-și activeze propriile forțe, pentru a putea gestiona criza din viața lor. Eroii nu suntem noi, eroii sunt refugiații care au trecut prin atât de multe, iar acum trebuie să își găsească forța fizică, mentală și materială pentru a-și reconstrui viața într-un vid, în aceasta perioadă de tranziție”, declară Dominic Fritz, primarul Municipiului Timișoara.

 

Centrul de suport „Timișoara pentru Ucraina” este o inițiativă unică în țară, pentru că reușește să adune sub o singură umbrelă toate eforturile de ajutor, într-un sistem public-privat, iar coordonarea este foarte importantă într-o criză umanitară. Există 30 de organizații implicate în această inițiativă, unele cu experiență de peste zece ani în gestionarea migranților, dar şi instituţii ale statului: Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Timişoara, Prefectura Timiș, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş și Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei Timiş.

Inițiativa are un centru de suport, organizat la Direcția de Asistență Socială, pe bulevardul Dragalina nr. 38 – 40, care include, printre altele, un loc de înregistrare, bucătărie, loc de joacă pentru copii, cabinet medical. Centrul beneficiază și de un Call Center cu un număr de urgență, +40 356 993, și un număr de WhatsApp (+40 741 113 952), unde cei care au nevoie de ajutor sau vor să ofere cazare pot discuta cu reprezentanții inițiativei. Toate locurile de cazare înscrise în platformă sunt verificate și validate. Refugiații rămân apoi în evidență și cei care decid să se stabilească temporar sau definitiv  în Timișoara vor primi ajutor pentru înscrierea copiilor la școală, la angajare sau pentru servicii sociale oferite de Direcția de Asistență Socială.

La scurt timp după începerea războiului, LOGS Timişoara a deschis o linie telefonică, prima din țară, pentru a ajuta oamenii care aveau nevoie de informații despre cum pot veni în acest oraş. “Acum avem un Call Center, unde oamenii care vorbesc în rusă și ucraineană preiau apeluri non-stop. Avem la centru oameni de toate vârstele care oferă un zâmbet, răspund la întrebări și tratează refugiații cu demnitate”, transmite Flavius Ilioni Loga, directorul executiv al LOGS – centru de inițiative sociale.

Este impresionantă povestea acestui spațiu pentru că aici a fost, până recent, un Centru de zi pentru vârstnici, iar ei au cedat acest spațiu pentru că au vrut să contribuie cu ceva la ajutorarea refugiaților. În aceste două săptămâni s-a întâmplat un lucru pe care nu mi l-am putut imagina: un parteneriat public-privat în sprijinul refugiaților. Mulți colegi au oferit sprijin și asistență umanitară pentru toți cei care au mare nevoie de noi”, declară Emese Esztero, director general al Direcției de Asistență Socială Timișoara.

Inițiativa are parte și de sprijin privat, companii locale și naționale au contribuit cu fonduri la bugetul pentru refugiații din Cernăuți și pentru cei ajunși deja în Timișoara. Există un cont bancar creat special pentru această acțiune, gestionat de Fundația Comunitară Timișoara, același ONG care a coordonat și strângerea de fonduri pentru campania Oxigen pentru Timișoara, desfășurată pe parcursul celor doi ani de pandemie de covid.

353 de voluntari s-au implicat deja în această inițiativă pentru traducere, call center și înregistrarea refugiaților. Centrul este deschis non-stop, așa că voluntarii sunt și ei prezenți la Centru de suport 24 de ore din 24.

Toți cei care vor să se implice găsesc informații pe platforma https://timisoarapentruucraina.ro/ro, realizată de BanatIT în mai puțin de 48 de ore de la lansarea proiectului.

Timișoara pentru Ucraina este o coaliție de 30 de ONG-uri, companii și instituții din Timișoara care, la inițiativa Primăriei Municipiului Timișoara, și-au unit eforturile pentru a ajuta populația civilă din Cernăuți și Ucraina, afectată de război și refugiații care ajung la Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email