20 de refugiaţi irakieni din Turcia vor ajunge, în mai, Centrul pentru Refugiaţi de la Timişoara

refugiatiÎn cursul lunii mai, 20 de refugiaţi irakieni din Turcia vor fi aduşi la Centrul pentru Refugiaţi de la Timişoara. Refugiaţii irakieni sunt printre grupurile de refugiaţi cele mai numeroase din Turcia.

 

Sub sloganul „O nouă viaţă, un nou început!”, Biroul din România al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, în parteneriat cu Forumul Român pentru Refugiaţi şi Migranţi anunţă că sprijină iniţiativa Inspectoratului General pentru Imigrări de relocare în România a 40 de refugiaţi irakieni aflaţi în Turcia.

Refugiaţii irakieni sunt printre grupurile de refugiaţi cele mai numeroase din Turcia, spun reprezentanţii O.I.M. Conform statisticilor Înaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiaţi, anul trecut se aflau în Turcia peste 9.000 de refugiaţi irakieni. Acestor persoane nu le este garantată întoarcerea acasă în condiţii de demnitate şi siguranţă, iar în Turcia nici nu beneficiază de protecţie şi oportunităţi de integrare de lungă durată. Astfel, pentru aceşti aomeni, singura soluţie durabilă este relocarea pe teritoriul unui alt stat care le poate acorda protecţie, rezidenţă permanentă şi acces la aceleaşi drepturi şi obligaţii ca pentru proprii cetăţeni. „România răspunde umanitar şi solidar nevoilor de protecţie ale acestor persoane şi eforturilor Statului Turc de gestionare a fluxurilor de refugiaţi, prin relocarea pe teritoriul său a 40 refugiaţi irakieni”, anunţă O.I.M. 

Proiectul implementat de O.I.M. şi Forumul Român pentru Refugiaţi şi Migranţi, „Relocarea din Turcia în România a 40 de refugiaţi irakieni” va oferi asistenţă specifică înainte de transferul în România, în timpul transferului şi 30 de zile după sosirea în România a refugiaţilor. Cei 40 de refugiaţi sunt distribuiţi în două grupuri a câte 20 de persoane, aceştia urmând a fi primiţi în cursul lunii mai  la Bucureşti şi la Timişoara.

Acest proiect se desfăşoară cu sprijinul Inspectoratului General pentru Imigări şi este finanţat din Fondul European pentru Refugiaţi, Programul Anual 2012.

Print Friendly, PDF & Email