Apel de proiecte și intervenții artistice cu tema „Migrația”

Foto: Diana Bilec

Implementat din anul 2017, ca parte a programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, proiectul de cercetare antropologică despre migrația din Banat Cămine în mișcare (Moving Fireplaces) a fost gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur. Pentru că toate aceste povești desăvârșesc patrimoniul imaterial al Banatului istoric, Asociația Prin Banat lansează apelul de proiecte și intervenții artistice pentru Festivalul Cămine în mișcare 2023, care se va desfășura între 1 septembrie și 29 octombrie, în Timișoara și în alte localități din Banatul istoric. 

 

Tema concursului este „Migrația” și cuprinde orice formă de interpretare a fenomenului migrației/ relocării/ deportării și modul în care acesta a influențat formarea memoriei individuale și colective, transmit reprezentanţii Asociației Prin Banat.

În elaborarea propunerilor, artiștii vor deveni, la rândul lor, povestitori, participanți activi la îmbogățirea memoriei comunității și vor utiliza, ca material de suport, arhiva și povestirile culese e prin proiectul Cămine în mișcare, în anul 2022, de o echipă multidisciplinară. Povestirile sunt împărțite în trei categorii distincte, disponibile pe www.camineinmiscare.ro, după cum urmează: Povestiri 2022 (culese de Anca Raluca Majaru, Cristina Chira, Dariana Hînda, Diana Bilec, Ionuț Suciu, Nicoleta Mușat, Petra Dobruska, Radu Piloca, Raluca Hatmanu, Răzvan Popa), Istorii mici de viață (un jurnal de teren excepțional și personal despre comunitatea de români din satul Uzdin din Serbia, semnat de Christine Cizmaș) și Ucraina (interviuri cu ucraineni din zona Kiev, Mariupol sau stabiliți temporar la Timișoara, realizate de Nicoleta Mușat, Ionuț Suciu, Mircea Sorin Albuțiu).

Aplicațiile pot fi înscrise până la data de 31 martie, ora 23.59. Anunțarea rezultatelor apelului de proiecte va avea loc în data de 7 aprilie. Etapa de producție/ implementare a proiectelor câștigătoare se va desfășura în perioada 10 aprilie – 30 august, sub forma unor rezidențe artistice.

Proiectele vor fi prezentate publicului din Timișoara și Banatul istoric în cadrul Festivalului Cămine în Mișcare, în perioada 1 septembrie – 29 octombrie. Festivalul va mai cuprinde și activități complementare, precum spectacole de teatru și concerte, conferințe și artist talks, expoziție de artă naivă și tururi ghidate în regiunea Banatului.

Vor fi selectate zece propuneri de proiecte, iar autorii acestora vor primi câte un premiu de 5500 de lei brut fiecare, căruia i se adaugă acoperirea cheltuielilor de transport, cazare și masă pe timpul rezidențelor artistice. Bugetul total alocat producției și implementării proiectelor selectate este de 180.000 de lei și este gestionat exclusiv de către Asociația Prin Banat.

Proiectul Cămine în mișcare face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

 

Print Friendly, PDF & Email