Instalație de fotografii în Afghan Park Timișoara, ca apel la solidaritate

Foto: Diana Bilec /DocuMentor

Caravana ROD împreună cu grupul de inițiative sociale LOGS au poposit pentru câteva ore la ieșirea din Timişoara spre Arad, în aşa-numitul parc afgan. Zilnic, grupuri de afgani pot fi întâlniți pe câmpul deschis de lângă centrul comercial Auchan. Adesea înfrigurați, mai mereu flămânzi și obosiți, cu posibilități limitate de a menține o igienă adecvată.

 

În Parcul afgan, după cum l-au denumit migranții care îl numesc și „casă”, membrii Caravanei ROD au expus o instalație de fotografii cu portretele acestor oameni, iar LOGS le-a achiziționat și distribuit mâncare de la hipermarketul din apropiere.

Expoziția Afghan Park este rezultatul muncii fotografilor Oana Stoian, Remus Dăescu, Petru Cojocaru, Virgil Simonescu și Adrian Pîclișan. Ieri, 21 octombrie, vizitatorii afghani, sirieni și pakistanezi ai expoziției au depășit cu mult numărul celor timișoreni. Aceștia erau, în mare parte, ocupați cu cumpărăturile cotidiene. Mai puțin o doamnă, care s-a alăturat acțiunii printr-o donație de alimente și haine.

Foto: Virgil Simonescu / DocuMentor

Partea interesantă, spun organizatorii evenimentului, este că cei prezenți s-au recunoscut sau i-au recunoscut pe apropiați de-ai lor în portrete: „Ăsta e în Austria acum, ăsta – în Germania, iar acesta-n Franța”. Cinci portrete s-au despărțit de expoziție, pentru a fi duse la subiecții imaginilor de către amicii lor. Până atunci, unii dintre protagoniști s-au putut vedea în apelurile video făcute de cei din câmp.

Printre vizitatorii expoziției fotografice a fost și un IT-ist afgan din Kabul care a lucrat pentru Guvern. Până recent, când au venit talibanii la putere.

„Un băiat de 16 ani, Muhamed, a venit cu un telefon găsit în autobuzul E1. Acesta nu avea cod de siguranță, așa că noi, organizatorii, am identificat deținătorul și l-am sunat. «Un băiat din Afganistan v-a găsit telefonul și vrem să vi-l dăm înapoi», i-am spus”, relatează regizorul și producătorul Florin Iepan, președintele Asociației DocuMentor.

Foto: Diana Bilec / DocuMentor

Valurile recente de migrație au făcut ca Timișoara să fie un loc important de tranzit în drumul către Europa. Aproape toți afganii sunt solicitanți de azil la noi, însă visul lor este să ajungă într-o țară occidentală, să obțină statute de refugiați și să înceapă o viață nouă. Un fenomen care seamănă izbitor cu miile de frontieriști din România care au trecut ilegal granița de vest pe vremea dictaturii comuniste.

ROD Festival – Zilele Recoltei Cinematografice, ajuns la ediţia a II-a, este un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 Restart, al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Timişoara, fiind susținut de Consiliul Județean Timiș și de Centrul Național al Cinematografiei.

Parteneri în organizarea evenimentului sunt KineDok, One World România, Universitatea de Vest Timișoara, Cinepub, Kuda.org (Serbia), Best Of Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email