Expoziție de proiecte pentru amenajarea malurilor Begăi, realizate de studenţi de la Arhitectură

Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Politehnica Timișoara și Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timiş organizează expoziţia Malurile Begăi. Strategii pentru 2021.

 

O temă abordată în cadrul expoziţiei Malurile Begăi, Strategii pentru 2021 o reprezintă principalul proiect din dosarul de candidatură al proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană, Multiplexity 2021, Centru Artă – Tehnologie – Experimentare, ce se dorește a fi un spațiu de experimentare prin tehnologie și artă. Acest proiect, în valoare de 12.000.000 de euro, va fi finanțat din bugetul local și din fonduri europene, anul finalizării trebuind să fie 2020. “Deoarece încă nu s-a ales un amplasament pentru acest proiect, studenții au realizat propuneri de soluții pe un sit ipotetic, fosta zonă industrială – moara Prohaska, situată pe malul canalului Bega, amplasament cu o încărcătură istorică și patrimonială deosebit de importantă. Proiectele reprezintă abordări personale și diferite legate de conceptul de funcționare al centrului «Multiplexity», cât și de intervenția pe un obiect de patrimoniu care nu se află în cele mai bune condiții”, transmit reprezentanţii Politehnicii.

O altă temă abordată este reconfigurarea spațiului public de-a lungul malurilor Begăi, în cartierul Fabric. Organizatorii spun că, plecând de la o analiză multicriterială a cartierului istoric, prin acest proiect s-au identificat metode alternative de a interveni asupra malurilor Begăi, astfel încât să fie reactivată întreaga zonă.

Expoziția cuprinde proiecte realizate de studenți din anii IV şi V, de la  Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universităţii Politehnica Timișoara.

Vernisajul va avea loc joi, 15 februarie, de la ora 18, la Centrul Multifuncțional Bastion şi va fi urmat de o discuție legată de proiectele de infrastructură culturală propuse în dosarul de candidatură în proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană, în valoare de 55 de milioane de euro și cu termene de finalizare până în 2020.

Pofesorii coordonatori sunt Vlad Gaivoronschi, Bogdan Demetrescu, Gabriela Pașcu, Alfred Schwalie, Dan Idiceanu, Sorin Ciurariu, Ovidiu Micșa, Daniel Tellman şi Cornel Farcaș.

Print Friendly, PDF & Email