Al zecelea TESZT, deschis de o coproducție internațională care tratează tema imigranților-emigranți

Festivalul Euroregional de Teatru (TESZT), care va începe duminică, la Timişoara, va debuta cu un spectacol non-conformist. O coproducție internațională care tratează tema imigranților-emigranți.

 

Cea de a zecea ediție a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT începe la Timişoara, duminică, 21 mai. Printre cele mai importante obiective se numără schimbul cultural între artiștii și teatrele din regiune și sprijinirea colaborării artistice. În acest context s-a născut și Exit, spectacolul de deschidere al festivalului de anul acesta.

Exit este o producție comună a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely,” din Timișoara, a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, din Arad, și а Teatrului Național din Sombor. Regizorul spectacolului este Schilling Árpád, care a fost prezent și anul trecut în programul TESZT-ului cu producția Ziua mâniei.

Personajele spectacolului sunt imigranţi economici, care au fost închişi într-o clădire scoasă din funcțiune, undeva în Marea Britanie. Sosiţi din regiunea estică a Europei, vor să iasă de undeva și în același timp vor să intre undeva. Cei de afară le-au promis că totul se va rezolva, iar până atunci nu au altceva de făcut decât să aștepte.

„Cum este atunci când am lăsat ceva din urmă, dar încă nu am primit nimic în loc? Despărțirea de acasă și adaptarea într-o lume necunoscută vine cu dificultăți inimaginabile. Dar unii, chiar și așa, își asumă aceste dificultăți pentru că pur și simplu nu văd altă ieșire”, spune regizorul Schilling Árpád.

Spectacolul ne arată această așteptare aparent fără sfârșit, reflexele imigranților-emigranți din Balcani, obiceiurile lor, modelele de comportamente moștenite și învățate, prejudecăţile, neîncrederea și temerile lor: „Vrem să vorbim despre temerile din prezent, despre dorințe, despre vise, despre cum ne imaginăm noi tot ce ne poate oferi Occidentul, cum ar fi să trăim în Marea Britanie, ce fel de așteptări avem și ce obiceiuri și neînțelegeri produc astea, despre multele moduri în care ne putem păcăli singuri. În adâncul acestor experienţe prezente se poate găsi toată istoria, cultura noastră.”

Exit nu s-a născut dintr-un text dramatic deja existent, mai spune regizorul. Pe parcursul repetițiilor acesta le-a propus actorilor mai multe scene și personaje, iar improvizațiile născute din acestea au fost finalizate cu ajutorul lui Láng Annamária, co-autor, și al dramaturgului Biró Bence.

Pe parcursul spectacolului toți actorii sunt pe scenă, de la începutul până la sfârșitul spectacolului, astfel spectatorii pot să decidă care dintre ei par mai interesanți, pe cine vor să urmărească. Pe scenă sunt doar câteva elemente de decor, tot ce vedem este estetica minimalistă a spațiului gol, personalitatea și interdependența actorilor.

Spectacolul se joacă în maghiară, română și sârbă, fiind asigurată supratitrare cu traducere în limbile maghiară, română și engleză.

În spectacol joacă Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Csata Zsolt, Ninoslav Đorđević, Éder Enikő, Andrei Elek, Branislav Jerković, Mátrai Lukács Sándor, Dragana Šuša, Tokai Andrea, Vass Richárd și Carmen Vlaga-Bogdan, interpreții sunt: Kedves Emőke și Molnár Zoltán, coordonatorii producției au fost: Dobre Júlia, Fekete Réka, Gálovits Zoltán, Bojana Kovačević, Ságodi Ildikó, iar regizorul technic este Kertész Éva.

Premiera spectacolului Exit va avea loc duminică, 21 mai, de la 20, în Sala Mare a Teatrului Maghiar. Fiind vorba despre o coproducţie, urmează şi o premieră, la Sombor, în 31 mai, ora 20, la Teatrul Național din Sombor, iar în 8 iunie, de la ora 19, se ține premiera din Arad, pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

Biletele pentru premiera din Timișoara din 21 mai s-au epuizat, dar se mai găsesc bilete pentru avanpremiera din 20 mai, de la ora 20. Biletele pot fi achiziționate zilnic de la ora 11, de la casieria Teatrului, str. Alba Iulia, sau pe site-ul www.biletmaster.ro.

Print Friendly, PDF & Email