Anul universitar la Universitatea de Vest din Timişoara, deschis în prezența președintelui Croației

Începutul noului an academic la Universitatea de Vest din Timișoara a fost marcat, azi, de deschiderea unui Lectorat de limbă croată în cadrul Facultății de Litere Istorie Teologie, un pas înainte în demersul de internaționalizare a universității timișorene.

 

Universitatea de Vest Timișoara și-a deschis, azi, porțile, în prezența preşedintelui croat, Kolinda Grabar Kitarovic. Pentru UVT a devenit tradiție ca, la fiecare început de an, la ceremonie, să participe o personalitate de talie națională sau internațională, anunţă Agerpres.

Președintele Croației a subliniat, în cuvântul adresat studenților, că tinerii de azi trebuie să-și pregătească un viitor sigur într-o Europă Unită, într-o comunitate globală, pentru că „peisajul se schimbă și competiția crește”.

Trebuie să ne asumăm un rol mai activ pentru a asigura o educație înaltă, să le dăm tinerilor ambiția să facă societatea mai dinamică și mai interesantă”, a spus președintele Kolinda Grabar Kitarovic.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, a subliniat, la rândul său, că, în societatea digitalizată de astăzi, important nu mai este să deții informația, ci să știi să o folosești.

Memorandumul de standing prin care a fost deschis Lectoratul de limba croată în cadrul Facultății de Litere a UVT a fost semnat de președintele Croației și rectorul UVT. Astfel, numărul lectoratelor de limbi străine al instituției academice timișorene a ajuns la zece.

Lectorul de limbă croată este plătit și suportat financiar de către Ministerul Educației din Croația, iar UVT îi asigură cazarea într-unul din căminele universității.

Este un pas înainte spre internaționalizare, într-un demers global al educației. Într-o contrapartidă, discuțiile au fost să ne gândim la românii din Croația și să se deschidă acolo un Lectorat de limbă română pentru a putea păstra limba și tradițiile noastre și a le promova, pentru că un popor fără limbă și istorie își pierde identitatea, fără școală și educație își pierde viitorul”, a afirmat Marilen Pirtea.

Rectorul UVT consideră că actul bilateral semnat miercuri este un plus atât pentru universitate, cât și pentru etnicii croați din România și pentru românii din Croația.

„Nu se pune problema numărului de studenți de limbă croată, nu sunt foarte mulți nici cei de limbă sârbă, dar egalitatea de șanse dă ca dreptul la educație al fiecăruia să fie respectată. Comunitatea croată din Caraș-Severin este semnificativă și sperăm ca ei să vină la UVT. Mă gândesc să aducem și studenți din Croația la Timișoara, care se știe că sunt și vorbitori de limbă germană, italiană”, a mai spus Marilen Pirtea.

În UVT învață 17.000 de studenți, dintre care 500 sunt străini, iar 4.000 sunt în anul I, mai bine de jumătate dintrei ei fiind la învățământ cu taxă.

Print Friendly, PDF & Email