Universitatea de Vest Timişoara a deschis seria conferinţelor pe tema Centenarului, cu o prelegere a lui Cristian Diaconescu despre șansele şi perspectivele României

Prelegerea „România. Şanse şi perspective”, susţinută de fostul ministru al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a inaugurat seria dezbaterilor cu tema „Conferinţele miniştrilor” organizate de Universitatea de Vest din Timişoara.

 

Cristian Diaconescu, fost ministru al Afacerilor Externe și al Justiției, a subliniat, în cadrul conferinței susținute la Universitatea de Vest din Timişoara, că astăzi trăim un moment de inflexiune la nivel european şi euro-atlantic „cam de nivelul anilor 1917 – 1918”, când din punct de vedere al răspunsului României au existat, în opinia sa, trei categorii de factori, respectiv „o identitate naţională cât se poate de clară, care dorea apropierea de Occident, un popor care dorea să fie o naţiune-stat şi elite politice capabile să folosească fereastra de oportunitate”, anunță Agerpres.

Potrivit fostului şef al diplomaţiei române, astăzi ne aflăm, de asemenea, în situaţia în care se reconsideră proiectul european în sensul reîntregirii sale, „poporul român doreşte să fie în Occident, niciodată nu a scăzut sub 60% aspiraţia pro-Vest a românilor”.

În privinţa elitelor de astăzi, care ar trebui să folosească această oportunitate, Cristian Diaconescu crede că dacă am fi luat cinci valori incontestabile din România, mai ales din zona culturală, artistică, şi le-am fi ajutat instituţional să vorbească în numele României – „şi nu diverşi nominalizaţi politic” –, probabil că am reuşi ceva mai bine.

„Brâncuşi a devenit genial abia după ce a fost înţeles şi explicat. În vama americană înainte de a fi înţeles şi explicat, sculptura sa era import de piatră”, a declarant Cristian Diaconescu.

Acesta a mai afirmat că astăzi nu se reuşeşte depăşirea orizontului festivist, „un amestec de aniversare şi comemorare care (…) nu ne ajută pentru ceea ce înseamnă proiectarea unei imagini a României. În continuare România trebuie făcută cunoscută, demersul pro-activ trebuie să existe şi să fie cât de dinamic”.

În cadrul aceleiaşi conferințe invitat a fost și și un alt fost ministru de Externe, Teodor Baconschi, care a ocupat această funcţie în perioada 2009-2012.

Rectorul UVT, prof. univ. Marilen Pirtea, declară că această nouă serie de conferinţe vine în completarea acţiunilor care au avut deja loc sau sunt în derulare, în cadrul cărora personalităţi marcante din ţară şi străinătate discută cu studenţii, cu masteranzii sau cu celelalte categorii de tineri şi cadre didactice ale universităţii: „După seria «Ambasadori la UVT», de această dată, creăm o legătură directă pentru comunitatea noastră academică, dar şi pentru cei din afara UVT, cu foşti şi actuali miniştri, membri marcanţi ai vieţii publice, diplomaţi, specialişti în activitatea lor profesională. Suntem în an aniversar, astfel că discuţiile cu miniştri se vor axa pe România de mâine, în Anul Centenarului.”

Print Friendly, PDF & Email