Anca Benera & Arnold Estefán, expuşi, cu “DesFacerea lumii”, la Art Encounters

Foto: Remus Dăescu

Fundația Art Encounters prezintă expoziția DesFacerea lumii, invitând publicul să exploreze lucrările recente ale duo-ului artistic Anca Benera și Arnold Estefán, prezenți pe scena internațională de peste zece ani și expuși în cele mai prestigioase instituții și bienale din lume.

 

Expoziția DesFacerea lumii punctează un moment important într-o colaborare strategică dintre  Fundația Art Encounters și Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.) din Berlin, una dintre cele mai relevante instituții de artă contemporană germane, axată pe dimensiunile socio-politice și discursive ale artei, unde a avut loc un prim episod al acesteia, anul trecut. Alături de lucrarea care dă numele expoziției, special produsă pentru expoziție, mai sunt prezentate lucrarea Rehearsals for Peace, prezentată la n.b.k. Berlin în 2023, și o serie de proiecte recente ale artiștilor, expuse în premieră.

Anca Benera și Arnold Estefán spun că această expoziție aduce în prim-plan probleme ecologice stringente care i-au preocupat în ultimii ani. Ei abordează criza ecologică globală țesând narațiunile unor subiecți non-umani și creează legături interdependente între oameni, minerale, plante și animale: „În ultimii ani, ne-a preocupat profund relația noastră paradoxală cu Pământul. Deși considerată un echilibru fragil, această relație este exploatată în continuare ca un rezervor infinit, sub influența unui sistem de gândire perpetuat de secole, care ne-a condus la criza ecologică actuală. Prin lucrările noastre, dorim să transmitem că relația cu ceea ce numim ‘natură’ trebuie regândită fundamental. DesFacerea acestei perspective unice implică recunoașterea și înțelegerea acestor diferențe.”

Prin noua instalație video DesFacerea lumii, realizată cu sprijinul Fundației Art Encounters, artiștii reinterpretează sculptura Cumințenia pământului,  lucrarea lui Constantin Brâncuși, realizată în 1907, sub forma unei copii în mărime naturală, realizată din sare. Lucrarea celor doi artişti este amplasată pe o pășune, încurajând interacțiunea cu animalele.

„Această expoziție este foarte importantă pentru Fundația Art Encounters. Admirația noastră pentru arta pe care o propun Anca și Arnold ne-a condus la invitarea lor pentru această expoziție oferindu-le un carte blanche pentru o nouă lucrare, cea care dă și titlul expoziției. Expoziția cred ca este un model pentru tinerii artiști care lucrează la intersecția dintre artă și cercetare, oferind publicului o perspectivă cu totul nouă”, spune Diana Marincu în calitate de co-curator al expoziției.

Krisztina Hunya, co-curator al expoziției din partea instituției n.b.k. Berlin, afirmă că activitățile umane, cum ar fi extracția de materii prime, dar și spaima de conflictele militare sau, dimpotrivă, antrenarea permanentă pentru acestea, au un impact imediat și pe termen lung asupra mediului natural: “În proiecte, artiștii Anca Benera și Arnold Estefán răspund felului în care suprafața terestră este modelată de imaginarul militar. După premiera instalației lor video de la Berlin, în 2023, suntem foarte încântați să expunem o continuare a acestei colaborări la Timișoara – o selecție de lucrări recente și foarte noi dedicate straturilor adesea ignorate ale noilor relații ecologice.”

Expoziţia, vernisată în 24 octombrie, va putea fi vizitată până în 1 martie 2025, la sediul Art Encounters, de marți până sâmbătă, între orele 12 şi 18. Un tur ghidat va avea loc în fiecare sâmbătă, de la 17.

Lucrările Ancăi Benera și ale lui Arnold Estefán au fost prezentate recent la Manifesta 15, Barcelona (2024), CreativeTime Summit, New York (2024), 1st Klima Biennale, Viena (2024), 5th Kyiv Biennial (2023), Museum Tinguely, Basel (2022), Whitechapel Gallery, Londra (2022), Galleria Trafo, Budapesta (2022), Migros Museum, Zurich (2021), Muzeul MUCEM, Marsilia (2019) și mumok, Viena (2017), printre altele.

Fundația Art Encounters transmite că își continuă misiunea de a aduce publicul mai aproape de arta contemporană și va organiza în relație cu expoziția o serie de tururi ghidate și evenimente surpriză, în măsură să medieze contactul cu toate straturile vizuale și de cercetare ale expoziției.

Expoziția DesFacerea lumii este organizată de către Fundația Art Encounters și finanțată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, şi co-finanțată de AFCN, realizată în cooperare cu Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.), Berlin. Parteneri strategici în organizarea evenimentului sunt Banca Transilvania, Forumul Cultural Austriac, Ministerul Federal al Austriei pentru Arte, Cultură, Servicii Publice și Sport și Isho.

 

 

Print Friendly, PDF & Email