Artiştii din grupul timişorean Noima expun la Institutului Cultural Român Budapesta. Expoziția reprezintă o sinteză a 15 ani de activitate de la înființarea grupului, fiind bazată pe un parcurs itinerant, început cu vernisajul Noima (15 anni) sul muro, în cadrul ICR Veneția.
Vernisajul expoziției Noima 15, organizată de ICR Budapesta în colaborare cu grupul Noima, va avea loc joi, 7 Iunie, de la ora 19, la sediul Institutului Cultural Român Budapesta.
Lucrările, selectate de către curatorul Horațiu Lipot, aduc în atenția publicului, atât proiectele individuale ale membrilor activi din grupul Noima, cât și proiecte colective, transmit reprezentanţii ICR Budapesta. Adăugând că accentul este pus pe pluridisciplinaritatea demersului grupului, vizibilă prin versatilitatea utilizării mijloacelor de producție artistică, de la pictură la fotografie, de la instalație și obiect, la performance.
Grupul Noima, compus acum din Andrei Rosetti, Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteș şi Sorin Scurtulescu, a fost format în 2003, la Timișoara, de către artiști proveniți în atelierele coordonate de către artistul și profesorul Constantin Flondor, în cadrul Facultății de Arte și Design.
Citeşte şi: Pictorul Constantin Flondor: „Îmi place să privesc cu luare aminte detaliile acestei lumi”
Prima expoziție a grupului a avut loc în anul 2004, în cafeneaua artistică „Joy’s”, din Arad. De la formare și până în prezent, grupul a suferit mai multe modificări de componență.
De la început, discursul membrilor s-a axat pe două caracteristici, în aparență contradictorii. Prima direcție era dată de racordarea la o tradiție, atât la nivel de utilizare a tehnicilor și mijloacelor de producție, cât și conceptual sau tematic, apărută din așa zisa neo-avangarda artistică din Timișoara, de la finele anilor ’60. Al doilea mod de operare, mai reprezentativ pentru ultimii ani de activitate ai grupului, și complementar cu prima direcție, are menirea de a racorda și asuma specificitatea menționată anterior, în cadrul instituțional al artei internaționale. Gruparea a devenit astfel, în plan local, o platformă necesară pentru a evita izolarea și autismul cultural, iar, în context internațional, o portavoce a specificității unor forme de expresie artistică autohtone.
O dată cu momentul 2014 practica artistică a grupului Noima glisează dinspre zona de grup artistic către cea de colectiv, fiind preferate acțiuni comune al căror rezultat este de cele mai multe ori un produs artistic la granița mai multor medii de expresie.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 7 iunie – 2 iulie, la sediul Institutului Cultural Român, pe str. Izsó nr. 5, sector XIV, Budapesta.
Ultimele comentarii