Universitatea de Vest din Timişoara organizează în 31 mai o conferinţă pe tema „Libertatea de exprimare în vremuri de criză. Perspective franco-române”, la care va participa şi ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer. Conferinţa își propune să abordeze libertatea de exprimare şi din perspectivă juridică, și din perspectivă practică, în contexte de criză.
În cadrul conferinţei va fi analizată, în primul rând, criza militară care pune sub semnul întrebării şi rolul jurnalismului în fața crimelor și a dezinformării. Apoi, subiectul se va concentra asupra crizei democratice care afectează mai multe țări europene marcate de o renaștere a autoritarismului și a opacității. În acest sens, vor fi discutate condițiile tradiționale și noi de exercitare a libertății de exprimare, în special în ceea ce privește progresele în legislația europeană. În cele din urmă, criza ecologică globalizată induce un angajament din partea tuturor, nu doar a profesioniștilor. Cum sunt articulate informațiile, investigațiile și procesele? Cum să îi protejăm eficient pe cei care luptă pentru protecția mediului? Sunt doar două întrebări la care ambasadoarea Franţei va încerca să ofere un răspuns.
Evenimentul va avea loc miercuri, 31 mai, între orele 9 – 15.30, în Amfiteatrul A01 al Universităţii de Vest din Timişoara. Traducerea franceză-română va fi asigurată pe întreaga durată a evenimentului.
Deschiderea conferinţei va fi făcută de Julien Chiappone-Locchesi, director al Institutului Francez din România, Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității din Timișoara, şi Lucian Bercea, decanul Facultății de Drept din Timișoara.
Conferinţa va începe la ora 9.45. Raluca Bercea, profesor de drept la Facultatea de Drept din Timișoara, Pierre de Monte, magistrat de legătură la Ambasada Franței în România, şi Constantin Valentin, profesor onorific la Facultatea de Drept din Timișoara, vor vorbi despre criza ca justificare a limitării libertății de exprimare, despre libertatea de exprimare ca mijloc de limitare a crizelor şi lbertatea de exprimare ca un concept evaziv. Despre cadrul tradiţional al libertăţii de exprimare în Franţa, în România şi la nivel european vor vorbi – în cadrul unei dezbateri moderate de Pierre de Monte – Pierre Egea, profesor de drept public la Universitatea din Toulouse Capitole (online) Andreea Vertes Olteanu, conferențiar la Universitatea din Timișoara, şi Roxana Rizoiu, formator de la Institutul Național al Magistraturii.
Între orele 11 – 12.30 se va discuta –în cadrul unui panel moderat de Raluca Bercea – despre condiţiile de exercitare a libertăţii de exprimare. Vasile Popovici, profesor onorific la Facultatea de Litere a UVT, va vorbi despre utilizarea rețelelor sociale în timp de război: manipulare și finanțare ascunsă, Adina Baza, lector universitar, Universitatea de Jurnalism din Timișoara – despre independența mass-media și transparența. De asemenea, vor vorbi avertizorii de integritate Dominique Predalie, Sorina Doroga, conferențiar, din Timișoara, şi Cristi Dănileţ, magistrat, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (online), tema discuţiilor fiind obligația de rezervă : situația magistraților români.
Într-un panel care va avea loc între orele 14.15 – 15.15 şi care va fi moderat de Elena Pacea va fi abordată reglementarea noilor media. Despre reglementarea discursului instigator la ură va vorbi Sara Vasile, doctorand Paris I – Bucarest, despre lupta împotriva dezinformării – Artemiza Chişca, șefa diviziei pentru mass-media și guvernanța internetului din cadrul Consiliului Europei.
Între orele 15.45-17, la Bastionul Maria Theresia va avea loc o dezbatere despre rolul jurnalistului în vremuri de criză, moderată de Sorina Doroga. Se va vorbi despre „Investigații în centrul democrației : consorții, scurgeri de informații, de documente” – Ana Poenariu, jurnalist de investigație, Rise Project, despre „Protocronism și cenzură imaginară în discursurile pro-Putin” – Marcel Tolcea, profesor la Facultatea de Jurnalism din Timișoara, despre „Jurnalism și strângere de probe: crime de război” – Kateryna Tryfonenko, redactor-șef RFI Ukraine, despre „Activism și procese: spre noi drepturi” – Guillemette de Magnitot, student avocat, şi despre „Procese și activiști: manipulare, compromis și hărțuire” – Emilia Şercan, jurnalist de investigație.
La orab 17 va avea loc deschiderea expoziţiei Cartooning for Peace, în prezența ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Laurence Auer.
Ultimele comentarii