La sediul Aeroportului Internaţional Timișoara a avut loc o întâlnire cu reprezentanți ai Ministerului Turismului, ai Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș, ai tour-operatorilor din turism și cu ghizi locali. Discuţiile au fost purtate pe tema Dezvoltarea și promovarea turismului în context european și oportunitatea de noi destinații de vacanță cu zboruri din Timișoara.
Administrația Aeroportului Internaţional Timișoara transmite că a luat toate măsurile pentru a atrage companii aeriene, punând la dispoziția operatorilor condiții tehnico-operaționale la standarde europene și oferindu-le tarife comerciale pentru operare stimulative. Cu toate acestea, o companie aeriană a retras din orarul de vară mai multe destinații deoarece le-a considerat neperformante din punct de vedere comercial.
Directorul comercial al acestei companii şi-a arătat disponibilitatea de a redeschide aceste destinații sau altele, în funcție de condițiile pieței, însă, spune el, pentru aceasta este nevoie de o implicare mai susținută a operatorilor de turism locali, a instituțiilor publice, a asociațiilor de profil și a organizatorilor de evenimente culturale, sportive și muzicale, „pentru ca regiunea Banatului să devină atractivă, și implicit, turiștii (pasageri pentru companiile aeriene) să călătorească și pe calea aerului în interesul financiar și nu numai, al tuturor celor implicați”.
Până în prezent, tour-operatorii au confirmat pentru această vară trei destinații de vacanță: Antalya (Turcia), Creta și Zakynthos (Grecia).
„Considerăm că un rol important pentru atragerea de pasageri o au și administrațiile publice locale și asociațiile cu profil de turism, care trebuie să se mobilizeze mai eficient pentru ca Timișoara și regiunea de vest să devină o atracție turistică, iar acest lucru nu se poate face fără o promovare a orașului și a regiunii, oferirea unor servicii și obiective atractive pentru turiștii care ne-ar putea vizita din țară și din străinătate”, spune directorul aeroportului, Daniel Idolu.
Pe de altă parte, declară reprezentanţii AIT, operatorii de turism ar trebui să stimuleze programele tip city-break, prin formarea de grupuri de turiști care să călătorească pe curse de linie, altele decât zborurile charter, pe destinații directe din Timișoara, cum ar fi Tel Aviv, Barcelona, Valencia, Paris, Londra, destinații unde operatorii de turism pot oferi pachete complete de servicii.
Daniel Idolu opinează că ar fi oportună asocierea companiilor de turism locale pentru a face eficientă închirierea unei aeronave charter cu scopul de a diversifica destinațiile de vacanță. Şi afirmă că turiștii ar trebui să beneficieze şi de foarte bune oferte de la cea hotelieră, la cea culturală, sportivă, muzicală, gastronomică și de diferite alte atracții.
Directorul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș, Delia Barbu, anunţă că asociația va demara un proiect de promovare Timișului în aeroporturile și în orașele de unde există destinații directe spre Timișoara.
Ultimele comentarii