Administrația județeană Timiş promovează turismul de o zi

Printre obiective se numără Mlaştinile de la Satchinez, conacul de la Hodoni şi Băile Călacea

Rezervatia naturala Mlastinile Satchinez Foto Garda de MediuAsociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Județean Timiș a lansat un traseu inedit de petrecere a timpului liber în weekend, în partea de nord a județului, pe ruta Cornești – Seceani – Călacea – Satchinez – Hodoni, anunţă Agerpres.

„Dorim să promovăm câteva locații apropiate între ele, la 20 de kilometri de Timișoara, care pot fi vizitate în sezonul de primăvară-vară. În câteva ore se poate face un circuit al lor, începând cu iarcurile de la Cornești, cea mai veche fortificație din Europa epocii bronzului, vulcanii noroioși de la Seceani, Rezervația Ornitologică (mlaștinile) de la Satchinez, Conacul de la Hodoni și Băile Călacea”, declară, citată de Agerpres, Delia Sescu Barbu, directorul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș.

Primăria Orțișoara, pe raza căreia se află o parte dintre aceste obiective, dorește „să lege” vulcanii noroioși de o cetate veche, încă necercetată de arheologi, dar menționată în documentele de atestare a satului Seceani.

Aleodor Sobolu, primarul comunei Orțișoara, spune, citat de Agerpres, că în Băile balneare de la Călacea (sat arondat comunei Orțișoara – n.r.) este un ștrand deschis pe timp de vară, unde este și baza de tratament, Primăria fiind în discuții pentru încheierea unui parteneriat public-privat, pentru a veni cu investiții. „Sunt acolo apele termale foarte bune, care ar putea fi mult mai bine dezvoltat ștrandul printr-un astfel de parteneriat”, mai spune Aleodor Sobolu.

Fortificația de la Cornești a intrat în atenția comunității științifice încă de la începutul secolului XX, iar din 2007 Muzeul de Istorie a Banatului a reușit să atragă fonduri de la mai multe instituții de profil din Germania și să reia cercetările, folosindu-se cele mai moderne metode de cercetare, până la metode interdisciplinare, scanare IT pentru obținerea de imagini 3D. Având o suprafață de 1.765 de hectare, aeasta este considerată a fi cea mai mare fortificație din epoca bronzului din Europa.

„Publicul larg ar trebui să cunoască informații și despre zona respectivă, pentru că fortificația de la Cornești nu este singulară. Cornești – Orțișoara – Seceani și satele din jur sunt pline de istorie și de situri arheologice”, declară dr. Alexandru Szentmiklosi, șeful Secției Arheologie a Muzeului de Istorie a Banatului. Acesta anunţă că Muzeul de Istorie a Banatului a demarat un proiect pentru deschiderea unui punct muzeal în Cornești, care ar trebui integrat într-un circuit de vizitare a monumentului, cu artefactele expuse, care ar putea fi și un punct de petrecere a timpului liber.

Aceste trasee turistice sunt gândite de APDT Timiș în așa fel încât să poată fi parcurse și într-o singură zi, inclusiv de grupuri de elevi, fără a necesita amenajări deosebite de cazare.

Print Friendly, PDF & Email