A fost înfiinţată Academia Timişeană Anticorupţie

În urma unui proiect îndrăzneţ al Asociaţiei Liderjust, numit “Academia Timişeană Anticorupţie”, înscrierile par să demonstreze reticenţa care mai persistă în structurile publice cu privire la iniţiative de acest gen.

 

Un proiect interesant

Asociaţia Liderjust, alături de alţi parteneri, a iniţiat un proiect interesant, cu aplicare locale, numit Academia Timişeană Anticorupţie. În sesiunile de training pe subiecte anticorupţie au fost invitaţi să se înscrie tineri profesionişti, absolvenţi de studii superioare şi care prestează un serviciu de interes public, activează într-un domeniu de interes public sau lucrează în legătură cu un serviciu public în Timiş.

Proiectul le propune acestora „module de training, ateliere şi dezbateri cu scopul de a găsi cauzele corupţiei şi a identifica, alături de profesionişti în domeniu, soluţiile pentru reducerea sau eliminarea fenomenului corupţiei.”

Costurile aferente cursurilor (cazare, masă, materiale de lucru) urmează a fi acoperite de către organizatori, iar în sarcina participanţilor rămân doar „eventualele cheltuieli de transport până la locaţia din Timişoara”.

Văzut ca o iniţiativă cu continuitate, proiectul merge pe ideea că după finalizarea programului de training, participanţii vor beneficia „de susţinerea întregii reţele ATAC şi a reţelei LiderJust, astfel încât să poată instrui şi mobiliza cercul lor profesional în vederea prevenţiei şi combaterii corupţiei la nivelul judeţului Timiş.”

Termenul limită iniţial pentru înscrieri era 11 decembrie, dar organizatorii au decis să prelungească perioada de aplicaţie, poate şi pentru că până acum cei vizaţi nu s-au prea înghesuit să se înscrie. Rezultatele selecţiei vor fi anunţate până la data de 6 ianuarie. Pentru admitere în program, pe lângă CV, candidaţii ar urma să prezinte şi un eseu de maxim două pagini în care să prezinte ce ar dori să schimbe în cadrul organizaţiei lor, din poziţia pe care o au.

 

Doar patru înscrişi

Din păcate, până în momentul de faţă, funcţionarii publici şi cei care au poziţii în care intră în legătură directă cu serviciile publice timişene nu au părut prea interesaţi de această oportunitate. „Până în momentul de faţă sunt doar patru persoane înscrise. În ideea aceasta, am şi prelungit perioada de înscriere. Promovarea s-a făcut cu precădere online. Încercăm să mai atragem candidaţi în această perioadă. Există, într-adevăr un anumit grad de reticenţă”, ne-a declarat procurorul Alexandra Lăncrănjan, preşedinte al Asociaţiei Liderjust

Printre argumentele aduse pentru a motiva necesitatea unui astfel de demers se menţionează, pe pagina de Facebook a proiectului că „1 din 4 români susţin că li s-a cerut, explicit sau implicit, să dea mită în ultimul an” şi „cea mai ridicată percepţie a corupţiei din România, 67%, se înregistrează în domeniile poliţie, vamă şi sănătate.”

Print Friendly, PDF & Email