Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale sfidează prin tăcere

Inclusiv instituţii în a căror coordonare ştiinţifică se află, potrivit legii

academia-de-stiinte-ale-securitatii-nationale Foto bn24Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale refuză să facă publice informaţii care, în mod normal, ar trebui să fi fost la vedere, gen buget, membri, sponsori. Ignorând chiar şi solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, în a cărui coordonare ştiinţifică se află.

 

De mai mult de o lună suntem în aşteptarea unor răspunsuri de la Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, infiinţată de Gabriel Oprea, al cărei nou preşedinte, după plecarea lui George Maior pe funcţia de ambasador al României în SUA, este Remus Pricopie, rectorul Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi fost ministru al Educaţiei. ASSN este o instituţie aflată, potrivit legii de înfiinţare (56/22 martie 2012, actualizată în 2015), în coordonarea ştiinţifică a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.

Iată ce ne interesa să ne comunice oficialii ASSN:

1.Care este bugetul pe anul 2015 al ASSN? Din această sumă, cât a provenit de la bugetul de stat, cât – din venituri proprii şi cât – din sponsorizări? Vă rugăm, totodată, să ne indicaţi şi numele sponsorilor.

2. Cine sunt membrii titulari ai ASSN? Vă rugăm să faceţi publică lista cu numele acestora.

3. Care este valoarea indemnizaţiei lunare a unui membru titular?

4. Cine sunt membrii corespondenţi ai ASSN? Vă rugăm să faceţi publică lista cu numele acestora.

5. Care este valoarea indemnizaţiei lunare a unui membru corespondent?

Am trimis această listă de întrebări, în prima parte a lui decembrie 2015, întâi, la Ministerul Apărării Naţionale, apoi, la Ministerul Afacerilor Interne. Două dintre instituţiile care, potrivit legii de funcţionare a ASSN, sunt indicate, alături de SRI, ca fiind coordonatori ştiinţifici ai acestei academii.

MApN a închis rapid discuţia, transmiţându-ne că ASSN nu se află în subordinea ministerului “şi nu vă putem transmite informaţiile solicitate”. MAI, în schimb, ne-a informat că “solicitarea dvs a fost trimisă la Academia de Științe ale Securității Naționale, din Șos. Panduri nr. 68 – 72 sector 5, București, de unde veți primi răspuns.”

Iată că, după mai bine de o lună şi jumătate, răspunsul nu a venit. Sfidând prin tăcere, ASSN nu face altceva decât să sublinieze că, acolo, ceva trebuie ţinut ascuns.

 

Foto: De la prezentarea Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale care a avut loc la Cercul Militar Naţional, în iunie 2015.

 

Articol publicat şi în Puterea a Cincea.

Print Friendly, PDF & Email