În urma unor materiale de presă recente legate de contractele de amenajare a spaţiilor verzi din municipiu, Primăria Timişoara ţine să dea explicaţii legate de presupusele prejudicii constatate de Curtea de Conturi, susţinând, că unele controale au fost făcute în mod tendenţios, în baza unor comenzi politice.
Explicaţii şi contra-argumente la concluziile Curţii de Conturi
Deşi nu strica să lămurească mai repede controversele legate de spaţii verzi – care au fost mereu un subiect de suspiciuni în Consiliul Local – Primăria Timişoara iese la rampă cu explicaţii, susţinând că plăteşte “firmelor care au câştigat licitaţiile – şi asta s-a întâmplat la preţuri de 2, 3 şi chiar 4 ori mai mici decât cele cu care se opera sub administraţia Ciuhandu, cum se afirmă explicit şi în raportul Curţii de Conturi, lucrări efective, recepţionate cantitativ şi calitativ de aparatul de specialitate al Primăriei, nicidecum de primar în persoana”.
Aparatul de specialitate al Primăriei afirmă că totul a fost decontat perfect legal şi nimeni nu a putut dovedi contrariul. Mai mult, Primăria Timişoara acuză atitudinea tendenţioasă a unei foste angajate a Curţii de Conturi, care a afirmat că decontarea unor lucrări pentru spaţii verzi nu a fost corectă întrucât firmele de întreţinere nu au suficient personal propriu ca să fi putut efectua acele lucrări nici dacă ar fi lucrat în totalitate la ele, opt ore pe zi în toate zilele legal lucrătoare.
Primăria vine însă cu o precizare interesantă, susţinând că “nu plăteşte ore-om – ar fi cumplit de păgubos să plătească pauze lungi şi dese ale unei cohorte de oameni –, ci volum de lucrări, indiferent în ce condiţii au fost ele efectuate (mecanizat, cu program de lucru prelungit, cu forţă de muncă închiriată, cu zilieri, “la negru”, etc.).”
Oficialii Municipalităţii mai spun că, dacă firmele au procedat ilegal – şi nu se exclude asta, dar nici nu poate acuza – instituţiile specializate ale Statului trebuie să constate şi să le pedepsească conform legii. “Este absurd să se considere, spre exemplu, că s-a prejudiciat Primăria plătind tunsul ierbii într-un parc dacă acea iarbă chiar a fost tunsă – şi acesta este cazul ! –, pe baza pretenţiei că n-avea cine să o tundă!”.
Registrul spaţiilor verzi nu este pomenit
Primăria Timişoara nu pomeneşte însă nimic despre problema registrului spaţiilor verzi. În urma ultimelor audituri realizate la Primăria Timişoara, Curtea de Conturi a solicitat Municipalităţii să realizeze aplicaţia de inventariere a spaţiilor verzi din oraş, depistând la controalele din ultimii ani numeroase nereguli legate de amenajarea spaţiilor verzi. Auditorii au ajuns la concluzia că Primăria nu are o evidenţă clară a spaţiilor verzi din oraş. Oficialii acestei instituţii spun că autorităţile publice locale nu au realizat Registrul local al spaţiilor verzi şi nici nu l-au actualizat ori de câte ori au intervenit modificări în structura terenurilor definite ca spaţii verzi şi a celor degradate, posibil a fi reabilitate ca spaţii verzi, deşi legea obligă la acest lucru.
Ca atare, Curtea de Conturi a solicitat remăsurarea tuturor spaţiilor verzi, actualizarea Cadastrului Verde, realizarea Registrului spaţiilor verzi, care să conţină identificarea exactă a fiecărei parcele verzi, stabilirea exactă a vegetaţiei existente şi evaluarea acesteia. Ceea ce, mai spune Curtea de Conturi, ar permite şi realizarea unei inventarieri reale a zonelor cu vegetaţie din Timişoara, ce trebuie întreţinute. Din această solicitare a reieşit clar că, la fel ca şi în cazul semnalizării rutiere stradale, Primăria nu prea ştie pe ce cheltuie banii, pentru că nu există o evidenţă clară a spaţiilor verzi ce trebuie întreţinute.
“Din păcate, nu s-a mai făcut nimic concret pentru realizarea acestei aplicaţii. Şi atunci, rămâne deschisă întrebarea: există interesul ca la Primărie să se ştie pe ce se dau banii?”, întreabă consilierul local PDL Simion Moşiu.
Ultimele comentarii