Instituţiile din Timişoara, reprezentanţii societăţii civile şi cei ai partidelor politice şi-au anunţat intenţia de a veni în ajutorul persoanelor afectate de inundaţiile fără precedent în ultimii 200 de ani care au afectat Serbia, Bosnia şi Herţegovina.
Punct de colectare a ajutoarelor deschis de Primăria Timişoara
Apelurile la solidaritate cu persoanele sinistrate din Serbia au fost lansate atât din partea Primăriei Timişoara, cât şi a Uniunii Sârbilor din România şi a reprezentanţilor PDL Timiş, ai cărui consilieri au anunţat iniţierea unui proiect de hotărâre de consiliul local, care va fi dezbătut marţi, prin care se prevede alocarea unui ajutor pentru zonele afectate de inundaţiile din Serbia, în vederea remedierii pagubelor provocate de acestea.
“Faţă de situaţia dramatică cu care se confruntă vecinii noştri sârbi, dorim să ne exprimăm solidaritatea cu aceştia, prin demararea unor acţiuni de ajutorare a populaţiei sinistrate”, a transmis, prin intermediul unui comunicat, viceprimarul liberal al Timişoarei Dan Diaconu. În acest sens, mai spune acesta, a luat legătura cu Borko Ilic viceprimarul oraşului Novi Sad, oraş înfrăţit cu Timişoara, pe care l-a informat despre iniţiativa Municipalităţii de a le veni în ajutor.
Reprezentanţii Municipalităţii au informat şi că a fost deschis un punct de colectare a ajutoarelor, care funcţionează în sala de sport a Grupului Şcolar Industrial “Emanuil Ungureanu”, din Piaţa Huniade nr. 3. Timişorenii care doresc să vină în sprijinul persoanelor sinistrare pot dona îmbrăcăminte, medicamente, obiecte de uz casnic şi produse alimentare. Punctul de colectare funcţionează de marţi, 20 mai, timp de două săptămâni, între orele 10 – 19, de luni până duminică.
În plus, au mai anunţat reprezentanţii Municipalităţii, va fi deschis un cont destinat donaţiilor, care va fi pus la dispoziţia timişorenilor.
Despre alocarea unui sprijin financiar pentru ce care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor care au afectat ţările vecine se va discuta, de altfel, şi în şedinţa de Consiliu Local de marţi, anunţă reprezentanţii Primăriei Timişoara, care au informat că va fi înaintată dezbaterii consilierilor locali propunerea de a trimite autorităţilor sârbe, din bugetul local al Municipiului Timişoara, suma de 100.000 de lei.
Doi consilieri locali solicită Primăriei să ajute de urgenţă ţările vecine
Consilierii locali PDL Adelina Târziu şi Ştefan Sandu spun că au înaintat Primăriei Timişoara un proiect de hotărâre de Consiliu Local, care va fi dezbătut, în regim de urgenţă, în plenul de marţi, prin care se argumentează nevoia de implicare a Municipalităţii în sprijinirea locuitorilor din ţările grav afectate de inundaţii. „Deoarece pagubele materiale produse de aceste fenomene meteorologice extreme sunt importante, solidaritatea umană este singurul mijloc prin care comunităţile din zonele afectate ar putea fi ajutate. De asemenea, nu este vorba de cazuri izolate ci de comunităţi întregi care sunt private, în prezent, de orice sursă de existenţă: surse de energie, instituţii publice, drumuri şi poduri distruse de ape”, este menţionat în referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre depus de cei doi consilieri locali ai PDL. Textul documentului pledează pentru acordarea, în regim de urgenţă, a sprijinului financiar din bugetul Primăriei Timişoara.
Solidaritate din partea reprezentanţilor Uniunii Sârbe din România
Un apel emoţionant la solidarizare cu victimele inundaţiilor catastrofale a fost lansat şi de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Sârbe şi a Uniunii Sârbilor din România, care evocă drama prin care trece populaţia afectată de inundaţii: „Serbia și Bosnia și Herțegovina (Republica Srpska) au fost lovite de inundații catastrofale de o intensitate care nu s-a mai întâlnit în ultimii 200 de ani . (…) Din regiunile sinistrate au fost evacuați peste 30.000 de locuitori. Există și morți. După primele evaluări internaționale pagubele depășesc un miliard de euro”.
Aceştia mai spun că, având în vedere că asanarea urmărilor inundațiilor este un proces de durată, la sugestia Guvernului Serbiei transmit tuturor celor care vor să întindă o mână de ajutor – persoane fizice sau instituţii – că prioritar e nevoie de bani. Pentru ajutorarea victimelor inundaţiilor, aceştia informează şi că a fost deschis deja un cont bancar, la BCR, al cărui titular este Uniunea Sârbilor din România: RO46RNCB0565049294930001.
Persoanele care doresc să doneze bunuri materiale (apă îmbuteliată, conserve de hrană, produse pentru igienă,scutece pentru copii și adulți) sunt informate, de asemenea, că USR a organizat centre de colectare în Mehedinți, la Svinița (un centru al cărui coordonator este Nicolae Curici – telefon: 0252-368252), în Caraș Severin, la Moldova Veche (la sediul USR, coordonat de Adrian Moiseș – telefoane 0256-540067 şi 0764-757477), la Reșița, la sediul USR din str. Petru Maior, nr. 2 (centru coordonat de Iva Stoicevici – telefon 0740-705720.
În Timiș, centrul de colectare funcţionează la sediul USR din Timişoara, din str. Mangalia, nr. 29 şi este deschis de luni până vineri, între orele 9 -17, fiind coordonat de Zlatiborca Marcov (telefon 0723-509505). Mai funcţionează astfel de centre de colectare şi în Sânnicolaul Mare, pe strada Gheorghe Şincai, nr. 19, coordonat de Slavoliub Adnagi (telefon 0722-231308), precum şi în județul Arad, la sediul USR, din str. Dunării, nr.132, deschis luni și miercuri între orele 17 – 20 şi sâmbăta între orele 15 – 20 şi coordonat de Dragan Voștinar (telefon 0757-462.387) şi la sediul USR Arad din str. Episcopiei, nr. 32, sub coordonarea lui Milivoi Silașchi (telefon 0721-667.744) şi a lui Zoran Mutavschi (telefon 0745-330.061)
Organizațiile, companiile și persoanele fizice care vor să vină în sprijinul sinistraților din Serbia se pot adresa și la numerele de telefon ale USR: 0256- 491.754, 0256-435.977.
Toate ajutoarele care vor fi colectate vor fi predate, în funcție de recomandările ambasadelor și consulatelor Republicii Serbia, a Bosniei și Herțegovinei, mai este precizat în comunicatul semnat dee reprezentanţii USR.
Ultimele comentarii