Ambrozia, combătută cu pliantul în Timiş

ambrozieVotarea “planului de luptă” judeţean cu ambrozia – buruiana cu un un potenţial alergen extrem de mare – a dus la discuţii legate de modul în caer se cheltuie 100.000 de lei alocaţi pentru combaterea acestei plante. Mai mulţi consilieri judeţeni spun că toată campania nu va avea niciun efect dacă se va combate ambrozia cu pliante.

 

“Vom arunca 100.000 de lei, fără să se ia o măsură eficientă”

Ambrozia, prin polenul ei alergen, nu este o problemă doar în Timişoara, unde consilierii locali remarcau că Primăria, deşi a dat unele amenzi pentru terenurile neîngrijite ale unor cetăţeni, a uitat să-şi cureţe propriile terenuri. La nivel judeţean s-a discutat şi s-a şi aprobat un plan pentru combaterea acestei buruieni în judeţ, plan generat de tot mai multele sesizări ale unor timişeni care sunt afectaţi de alergii grave sau boli pulmonare generate de această plantă.

Totuşi, mai mulţi consilieri judeţeni au avut dubii legate de eficacitatea acestui plan, spunând că, dacă nu se vor cheltui cu atenţie sumele alocate, efectele vor fi inexistente.

“Normal ar fi să sprijinim primăriile cu fonduri mai serioase, pentru că dăm bani în atâtea alte destinaţii (sport, biserici). Trebuie să luăm în serios această problemă şi să facem tot posibilul sa distrugem această planta deosebit de periculoasă pentru sănătatea cetăţenilor, iar măsurile care le luăm trebuie gândite pe termen scurt, aplicate imediat. Alocarea acestei sume de bani se va duce fara sa facem ceva util”. spune consilierul judeţean PPDD Petru Juravle.

Acesta susţine că respectiva campanie nu va avea niciun efect dacă buruiana se combate cu pliantul, la fel ca la alte campanii din trecut. “Din punct de vedere al seriozităţii cu care se tratează această problemă de ani de zile, cred că şi acum vom fi în acelaşi stadiu. Vom arunca doar 100.000 de lei pe nişte pliante fără a se lua în mod concret vreo măsură în acest sens”, spune Petru Juravle.

Dubii legate de eficacitatea campaniei are şi consilierul judeţean PDL Georgeta Rus, care susţine că metoda propusă în planul de combatere, respective stropitul din aer este imposibil de aplicat peste localităţi. “Chiar dacă este mai complicat, ar trebui să se meargă cu stropitul la nivelul solului. Acest lucru îl pot face cei care se ocupă de îngrijirea spaţiilor verzi. Oricât de toxice ar fi substanţe folosite, acestea ar avea un rezultat mult mai bun fiind mult mai concentrate pe planta respectivă. Iar persoanele de la îngrijirea spaţiilor verzi ar trebui să fie bine instruiţi, să cunoască planta şi să acţioneze exact asupra ei.”

Combatere cu posterul şi pliantul

În ciuda acestor opinii contradictorii şi reţineri, până la urmă proiectul de hotărâre legat de planul judeţean de combatere a ambroziei a fost adoptat în forma iniţială, care pare să indice că e mai mult o campanie de informare decât de combatere.

Astfel, în cadrul acestui plan vor fi finanţate din bugetul Consiliului Judeţean Timiş tipărirea de materiale informative pentru autorităţile administrativ-teritoriale din judeţul Timiş (postere – 1.000 de bucăţi, broşuri – 2.000 de bucăţi, pliante – 10.000 de bucăţi). Materialele vor conţine “imagini explicite pentru identificarea plantei şi informaţii generale privind impactul asupra sănătăţii, mediului şi agriculturii şi informaţii privind combaterea ambroziei”.

Cu alte cuvinte, prin aceste materiale informative “beneficiarilor” campaniei li se va arăta cum arată ambrozia. Pe lângă pliante, planul judeţean de combatere a ambroziei mai prevede fonduri pentru… deplasări. Mai precis, “deplasări în teritoriu pentru acţiunile de informare ale membrilor echipei de implementare a regulamentului”.

Rămâne de văzut în toamnă care a fost eficienţa acestui plan, care are totuşi un buget destul de mare, şi care ar trebui să aibă măcar câteva efecte pozitive concrete.

Print Friendly, PDF & Email