Consiliul Judeţean Timiş vrea cetăţeni de onoare judeţeni

Semnăturile a 5% din alegătorii judeţului garantează obţinerea acestui titlu

Plen CJT Consiliul Judetean foto CosminaDupă o perioadă de repaus, Consiliul Judeţean Timiş repune pe ordinea de zi un proiect de hotărâre legat de acordarea titlului de cetăţean de onoare al judeţului. “Paleta” de acordare a acestui titlu este extrem de generoasă, putând deveni cetăţeni de onoare persoanele implicate în acţiuni de promovare a judeţului, dar şi cei promovaţi pe liste de 5% din populaţia cu drept de vot a judeţului. Proiectul nu este definitiv şi ar putea fi interesant în varianta în care ar veni la pachet şi cu facilităţi fiscale, sub forma scutirilor de taxe şi impozite.

 

Un proiect generos

Deşi s-ar putea spune că Timişul are destule priorităţi administrative, Consiliul Judeţean a repus pe lista de proiecte pentru adoptare, cu o perseverenţă demnă de o cauză mai bună, o hotărâre ce vizează acordarea titlului de cetăţean de onoare al judeţului. Argumentele iniţiatorilor se leagă de faptul că Timişul reprezintă “unul dintre judeţele care beneficiază de o viaţă culturală, artistică, ştiinţifică, sportivă, extrem de intensă şi de bogată în reuşite şi performanţe”, şi că, de-a lungul timpului, “judeţul a dat ţării numeroase personalităţi care au activat şi au excelat în domeniile anterior menţionate, personalităţi care au făcut cinste şi au promovat judeţul nostru pe plan naţional sau internaţional, activând aidoma unor veritabili ambasadori ai judeţului Timiş.” Având în vedere meritele deosebite ale acestor  personalităţi, CJ Timiş consideră că se impune cu necesitate ca acestea să fie apreciate la adevărata lor valoare.

Ce se poate remarca, în această nouă variantă a proiectului, este că marja de acordare a acestui titlu este extrem de generoasă. Beneficiari ar putea fi persoanele fizice române sau străine cu “merite deosebite pe plan politic, economic, social, cultural-artistic, ştiinţific, precum şi alte persoane importante şi reprezentative pentru judeţ în ceea ce priveşte cunoaşterea, promovarea şi susţinerea pe plan judeţean, naţional şi internaţional a intereselor judeţului Timiş.”

Formularea este vagă, şi în ea s-ar putea încadra, într-o interpretare cu tendinţă, şi mai mulţi oameni de afaceri. Lucru care ar fi extrem de interesant, din perspectiva unor prezumtive scutiri de taxe şi impozite pe care acest titlu le-ar putea asigura, la fel ca în cazul altor titluri de cetăţeni de onoare conferite la nivel de Timişoara. Chiar dacă proiectul, în actuala formă, nu prevede acordarea acestui tip de facilităţi, surse din cadrul administraţiei judeţene spun că nu are o formă definitivă şi că ar putea fi oricând modificat prin amendamente.

“E adevărat, proiectul nu este o prioritate. Din câte ştiu, acesta a fost repus pe ordinea de zi, în vederea acordării acestui titlu preafericitului Daniel, patriarhul României”, ne-a declarat consilierul judeţean PDL Tiberiu Lelescu. Preafericitul Daniel, patriarhul României mai este, în Timiş, cetăţean de onoare al comunei Bara şi al municipiilor Lugoj şi Timişoara.

Potrivit unor consilieri judeţeni, în varianta iniţială, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi după un scandal pe această temă cu reprezentanţii mai multor asociaţii de revoluţionari, care ar fi fost interesaţi de primirea acestui titlu şi de eventuale facilităţi fiscale aferente.

Titlul se acordă şi “pe listă”

Conform proiectului actual, repus în această săptămână pe lista proiectelor pentru adoptare în plen, titlul de cetăţean de onoare al judeţului se acordă, după caz, din iniţiativa preşedintelui CJ Timiş, a consilierilor judeţeni, dar şi a unui număr de cel puţin 5% din populaţia cu drept de vot a judeţului, pe baza unui tabel semnat, care va sta la baza unui proiect de hotărâre promovat de un consilier sau un grup de consilieri judeţeni.

Conform aceluiaşi proiect, nu pot primi titlul de cetăţean de onoare persoanele în cazul cărora a fost pornită acţiunea penală, care au fost condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru infracţiuni contra statului, crime împotriva umanităţii, fapte penale, nu au o conduită demnă în societate şi familie şi, prin atitudine şi comportament, au adus prejudiciu de imagine Timişului.

Print Friendly, PDF & Email