Primarul Timişoarei cheamă la solidarizarea dreptei, dar nu renunţă la orgolii

“Coagularea dreptei poate avea loc în jurul ori, şi mai bine, în cadrul PNL”

Nicolae Robu primar, 5Dezmeticire tardivă a primarului liberal Timişoarei, Nicolae Robu, care rescrie, cu alte cuvinte, un apel la solidarizarea forţelor politice de dreapta, lansat la începutul lunii mai de Daniel Funeriu. Cu deosebirea că edilul liberal, deşi lansează un mesaj unificator, pare să nu renunţe la orgolii şi la aprecierile de ordin subiectiv. Nicolae Robu cheamă la coagulare în jurul PNL, identificând în PSD cel mai mare duşman al statului de drept din România.

 

“Unificarea forţelor de dreapta trebuie să continue până la vârf”

Edilul Timişoarei, Nicolae Robu, a avut, duminică, o întâlnire cu preşedintele României, Traian Băsescu, prezent la Timişoara pentru a lua parte la o dezbatere iniţiată de Fundaţia Mişcarea Populară, pe tema continuării reformelor statului. Cu puţin timp înainte de întâlnirea avută cu preşedintele, primarul Nicolae Robu a formulat, pe contul său de pe o reţea de socializare, câteva consideraţii referitoare la actuala situaţie politică din România şi a lansat un apel la unificarea forţelor politice de dreapta. Soluţie pe care o apreciază drept unica alternativă eficientă menită să stopeze confiscarea de către PSD a întregii administraţii publice şi să stăvilească accesul stângii la Preşedinţie, în urma alegerilor prezidenţiale ce vor avea loc în noiembrie: “Cel mai bun lucru pe care îl pot face partidele de dreapta este să-şi unească forţele. Acest lucru trebuie să înceapă de jos, din administraţia publică locală, şi să continue până la vârf, inclusiv cu fuziuni”.

Mesajul lui Nicolae Robu s-a constituit, însă, într-o puternică pledoarie pro domo, căci sugestia pe care preşedintele PNL Timiş a făcut-o se leagă de o coagulare a forţelor politice de dreapta în jurul propriului partid. La care se referă în termeni elogioşi, ca la “un partid de dreapta istoric, cu o istorie strălucită”, adăugând că acesta este, la ora actuală, şi “partidul de dreapta numărul 1 în România”. Acesta este şi motivul pentru care, apreciază el, coagularea dreptei româneşti poate avea loc “în jurul ori, şi mai bine, în cadrul lui” (al PNL-ului – n.red.). “Nu este nevoie pentru asta decât de minţi limpezi şi prevalenţă a binelui României, dincolo de orice”, adaugă primarul liberal.

“Lucrul cel mai rău care se poate întâmpla României este rămânerea la putere a stângii”

Ceea ce surprinde, însă, mai tare în abordarea primarului Timişoarei este subiectivismul cu care se referă la propriul partid, despre care afirmă că este cea mai puţin maculată forţă politică de dreapta de pe scena politică românească. Proaspăt desprins dintr-o alianţă electorală cu PSD, în parteneriat cu care a câştigat alegerile parlamentare din decembrie 2012, PNL pare acum să îşi reconsidere complet opţiunile, orientându-şi mesajul în direcţia unui apel la reconfigurarea unui nou sistem de parteneriate politice. Pe care le argumentează, însă, utilizând, în principiu, acelaşi set de motive pe care le-a folosit în trecut pentru a explica raţiunea încheierii unei alianţe electorale cu social-democraţii. De care PNL se simte separat printr-un hău ideologic. Liberalii mai spun că alianţa dintre cele două partide a fost menită doar să dea sens opţiunii anti-Băsescu a electoratului românesc. Întrucât, admit ei, identificarea “duşmanului comun” în persoana preşedintelui Traian Băsescu a reprezentat cel mai important liant care a stat la baza constituirii alianţei dintre cele două partide, altfel complet diferite ideologic.

O dată USL destrămată, însă, reprezentanţii PNL şi-au îndreptat  în repetate rânduri atacurile vehemente împotriva foştilor parteneri, denunţând fosta alianţă şi acuzând PSD de practici de lucru care se constituie în atacuri la adresa statului de drept.

Referindu-se la foştii parteneri de alianţă, primarul Timişoarei precizează că “lucru cel mai rău care i se poate întâmpla României este rămânerea pe termen lung – şi chiar mediu sau scurt! – la putere a stângii (PSD) şi, mai ales, extinderea acestei puteri spre Preşedinţie sau în administraţia publică locală”.

În ceea ce priveşte culpa pe care ar avea-o propriul său partid, primarul Nicolae Robu crede, însă, că PNL ar fi, în peisajul politic românesc, partidul cu orientare de dreapta cel mai puţin vinovat de abuz de putere şi de încălcarea principiilor de funcţionare a statului de drept: “Toate partidele ajunse la putere – mai puţin sau aproape deloc PNL, şi acest lucru este o realitate incontestabilă – au fost acuzate în timp, cu suficiente ilustrări, de astfel de derapaje, tentative sau tentaţii. Stânga politică – PSD şi precursorii săi – au «excelat» la aşa ceva, iar astăzi, nimic nu pare să se fi schimbat în bine în mentalitatea şi practicile stângii. Iar concluzia mea este că PSD are în genă, pur şi simplu, desconsiderarea statului de drept”. 

Dreapta românească, fărâmiţată excesiv, necristalizată ideologic şi supusă constant asediului PSD

Edilul Nicolae Robu a realizat şi o evaluare succintă a actualei stări de fapt din România, apreciind că, la mai bine de 25 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, angajamentul democratic al României poate fi periclitat de tentativele de acaparare a puterii venite din partea succesorilor fostului partid comunist. “România de astăzi este, fără îndoială, un stat democratic, dar cu o democraţie insuficient consolidată. Statul de drept nu este pe deplin funcţional, din timp în timp apărând derapaje şi cel puţin tentative sau măcar tentaţii de încălcare a regulilor lui”, scrie primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Acesta se referă şi la setul de principii şi de valori democratice care au fost asumate de România, ca parte a angajamentului democratic şi pro-european al ţării, menţionând drept semnificative principiul meritocraţiei, cel al separării puterilor în stat şi cel al pluralismului politic. “Meritocraţia a fost cvasiinexistentă, clientelismul fiind preferat în mod detaşat”, acuză primarul Timişoarei, potrivit aprecierii căruia “excelenţa” în ce priveşte promovarea clientelară, în deplin dispreţ faţă de principiile meritocraţiei, o deţine tot PSD, chiar dacă “nici alţii – şi aici, din păcate, admit că PNL nu face excepţie decât insular – nu se disting suficient în bine”.

În ce priveşte maniera în care au înţeles să acţioneze partidele politice din România, edilul Timişoarei o apreciază drept “păguboasă”. Întrucât, opinează el, pluripartitismul românesc s-a remarcat “printr-o fărâmiţare excesivă şi a fost total necristalizat ideologic. Fărâmiţarea aceasta s-a manifestat, din păcate, exclusiv în zona dreptei”. Nicolae Robu acreditează ideea că ar fi existat interese obscure, menite, indiferent de conjunctură, să păstreze mereu la putere forţe politice de stânga şi să dezbine forţele politice de dreapta, căci, “ca într-un făcut, parcă, de îndată ce anumite coagulări au avut loc, au urmat, iar şi iar, scindări”. Pe acest fond, mai spune Nicolae Robu, s-a ajuns mereu la alianţe. Susţine că niciuna nu a funcţionat pentru că alianţele închegate au fost, cel mai adesea, contradictorii ideologic: “CDR (dreapta) cu PD (atunci partid de stânga), PDL (partid de dreapta) cu PSD (stânga) şi PNL (partid de dreapta) cu PSD (partid de stânga)”.

Daniel Funeriu: Ne uneşte lupta împotriva furtului instituţionalizat practicat de PSD

Daniel FuneriuUn prim mesaj care chema la coagularea forţelor politice de dreapta, anterior consideraţiilor de duminică ale edilului Nicolae Robu, a fost lansat la începutul lunii mai de către fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, imediat după anunţul intrării sale, din partea Partidului Mişcarea Populară, în cursa pentru Colegiul III Timişoara.

Acesta a lansat un apel adresat tuturor “partidelor anti-P.S.D.”, să încheie Protocolul pentru Alegeri Corecte. “PSD are furtul electoral în sânge. Cer tuturor partidelor anti-PSD (în special, PMP, FC, PNL, PDL, PNŢCD) să facă un prim pas: Protocolul pentru Alegeri Corecte”, a declarat Daniel Funeriu. În viziunea fostului ministru al Educaţiei, acest pact ar trebui să conţină patru angajamente care să vizeze acţiuni comune în secţiile de vot şi în afara lor, pentru a împiedica furtul la urne al celor de la PSD conturi de campanie transparente, desemnarea unei echipe de coordonare şi, nu în ultimul rând, împiedicarea mituirii electoratului vulnerabil.
Dar, mai spune Daniel Funeriu, “din păcate, nici marea (PMP, PNŢCD, PNL, PDL, FC, NR), nici mica (PMP, FC) uniune a dreptei nu s-a putut realiza înainte de europarlamentare. Din multe motive, nu numai frecvent invocatul «orgoliu». Chiar dacă rămânem concurenţi e clar că ne uneşte lupta împotriva furtului instituţionalizat practicat de PSD”.

Print Friendly, PDF & Email