În fiecare an, luna martie este ocazia de a pune în valoare diversitatea și bogăția culturală francofonă: dincolo de limbă, este vorba despre valorile și patrimoniul comun împartășite de toți vorbitorii de franceză din lumea întreagă.
În această idee este organizat, de 12 ani, şi festivalul Zilele filmului francofon. „Filmul joacă un rol dublu, pe de-o parte cel al unui mediu unificator, pe de altă parte cel al unei deschideri către lume: Zilele filmului francofon își propun să creeze o legătură între producțiile cinematografice din întreaga lume și să întărească prezența francofoniei în România”, spun reprezentanţii organizatorului acestui eveniment, Institutul Francez.
La Timişoara, această a 12-a ediție se va desfășura în zilele de 26, 27 şi 28 martie, în Aula Magna a Universităţii de Vest. Tematica centrală a festivalului este „familia” și vor fi abordate probleme majore precum solidaritatea intergenerațională, sărăcia familială și excluziunea socială, echilibrul dintre muncă și familie, împărțirea responsabilităților parentale, maternitatea și educația copiilor. Organizatorii anunţă că se vor discuta, de asemenea, și alte subiecte care punctează producția cinematografică contemporană și care traduc în imagine preocupările epocii noastre.
Pentru ediția din acest an au fost selectate 12 filme care provin din Canada, Belgia, Elveţia, Vietnam, Cipru și Franța. Cu toate acestea, adevărații ambasadori ai acestei diversități vor fi invitații care vor veni în România pentru a-și prezenta producțiile – Frédérick Pelletier, Eva Pervolovici şi Dinara Drukarova – şi care se vor întâlni cu publicul român pe parcursul festivalului, organizat sub patronajul Grupului Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor francofone din România.
Ultimele comentarii