Dan Puric şi Josef Kappl se numără printre cei care vor susţine, miercuri seară, la Timişoara, un spectacol caritabil, „Despre sufletul românesc”. Fondurile sunt destinate finalizării Clinicii Nera, primul centru medical din România dedicat cercetării şi recuperării oncologice.
Solidaritate şi implicare
Evenimentul, intitulat „Despre Sufletul Românesc”, ale cărui fonduri vor fi donate integral în beneficiul Clinicii Nera, va avea loc miercuri, 19 martie, de la ora 19, la Filarmonica de Stat „Banatul”, din Timişoara. Spectacolul va beneficia de participarea extraordinară a actorului Dan Puric, dar şi de implicarea muzicianului Josef Kappl, a dirijorilor Filarmonicii „Banatul”, Gheorghe Costin, Iosif Todea şi Radu Popa, a artistei lirice Mihaela Işpan, a contrabasistului Petru Iuga, dar şi a întregii Orchestre filarmonice şi a Corului „Ion Românu” ale Filarmonicii din Timişoara.
„Dogma, morala şi trăirea ortodoxă ne învaţă că în fiecare om există o scânteie divină, chipul lui Dumnezeu în el, adică şansa supremă şi unică de vindecare a fiecărui suflet. Îngrijirea bolnavilor gravi m-a învăţat să descopăr chipul lui Dumnezeu în om şi să intuiesc mai ușor pregătirea pentru veșnicie”, spune prof. dr. Pavel Chirilă, directorul Fundaţiei „Sfânta Irina” şi iniţiatorul proiectului de construire a Clinicii Nera. Evocând implicarea Asociaţiei Pro Philharmonia, preşedintele acesteia, George Cocian, spune că obiectivul pe care organizatorii evenimentului cultural de miercuri seara şi l-au stabilit este acela de a aduna cel puţin 10.000 de euro, din contribuţii ale publicului spectator, dar şi din donaţii şi sponsorizări.
Reprezentantul Fundaţiei „Sfânta Irina”, iniţiator al proiectului, Gheorghe Crişan, spune că ceea ce şi-au propus este să realizeze este un spital, dar şi o clinică de cercetare, obiective care vor merge mână în mână. „Spitalul va avea 42 de saloane, a câte 14 metri pătraţi fiecare, dotate cu grup sanitar propriu. Domnul doctor Chirilă (prof. dr. Pavel Chirilă, iniţiatorul proiectului – n.red.) a luat în calcul toate detaliile, s-a gândit inclusiv la aspecte ce ţin de orientarea spitalului şi la caracteristicile benefice ale aerului. Astfel, spitalul va fi orientat cu faţa spre Nera şi va fi construit pe un promontoriu, cu saloanele plasate în panta muntelui şi cu vedere înspre Valea Nerei, pe o lungime de 4-5 kilometri”’, precizează Gheorghe Crişan. Acesta adaugă că se va încerca o abordare complexă a acestui moment delicat şi de maximă încărcătură emoţională pentru pacienţi, pe care îl reprezintă confruntarea cu boala. Pacienţii vor beneficia în cadrul Clinicii Nera de tratamente de recuperare oncologică, care vor căuta să facă uz cât mai puţin cu putinţă de utilizarea chimioterapiei. În plus, mai spun reprezentanţii Fundaţiei „Sfânta Irina”, pacienţii vor mai avea parte şi de asistenţă psihologică, dar şi de întregul suport oferit de măicuţele de la Mănăstirea Nera.
Rrezentantul Fundaţiei „Sfânta Irina” mai spune că investiţia, care are stabilit ca termen de finalizare luna august a acestui an, beneficiază de 70% finanţare din fonduri europene, aceasta însemnând o valoare totală de peste nouă milioane de lei, în vreme ce 30% din valoarea totală, reprezentând peste patru milioane de lei contribuţie proprie şi mai bine de şase milioane de lei cheltuieli neeligibile, va fi suportată de către iniţiatorii proiectului.
Un motiv de amărăciune semnalat public de reprezentantul Fundaţiei „Sfânta Irina”, Gheorghe Crişan, s-a legat de precara implicare a autorităţilor locale şi judeţene din Caraş-Severin, care, spune el, au fost prezente în număr foarte mare la momentul punerii pietrei de temelie a construcţiei, promiţând tot ceea ce se putea promite, pentru ca acum iniţiatorii proiectului să se lovească de birocraţia locală când vine vorba de asigurarea utilităţilor pentru viitorul spital şi pentru viitoarea clinică.
Evenimentul caritabil, o cărămidă adăugată zidurilor viitorului spital
Vorbind despre semnificaţia pe care o acordă evenimentului cultural şi caritabil al cărui iniţiator este, dirijorul Radu Popa a precizat că, „deşi eu sunt sudist, din Bucureşti, consider că Timişoara îşi arată ştaif-ul şi de această dată”. Acesta a mai precizat, în context, că iniţiativa de implicare a Filarmonicii de Stat „Banatul” se adaugă listei premierelor insituţiei culturale conduse de directorul Ioan Coriolan Gârboni. „Nu e priceperea mea să vorbesc despre astfel de cazuri”, declară dirijorul Radu Popa, care a apreciat că, prin implicarea sa, „Filarmonica de Stat «Banatul» dovedeşte că este mai mult decât o filarmonică, ea dobândind, cred, statut de euro-filarmonică”.
„Ceea ce vom face noi nu reprezintă decât o modestă implicare în soarta proiectului iniţiat de domnul doctor Pavel Chirilă. Ne vindem priceperea şi încercăm prin asta să punem o cărămidă – două la zidurile viitorului spital”, mai spune dirijorul Radu Popa.
Directorul general al Filarmonicii „Banatul”, Coriolan Gârboni, a motivat implicarea echipei pe care o conduce în această cauză caritabilă prin aceea că „dacă ne numim Filarmonica «Banatul», am socotit că trebuie să ne implicăm în acte culturale în beneficiul Banatului”.
În vreme ce muzicianul Josef Kappl a precizat că a venit special din Germania pentru a participa la acest eveniment „în beneficiul îngrijirii persoanelor care suferă de această boală gravă, care pricinuieşte enorm de multă suferinţă. Şi ştiu asta din experinţă personală”. Acesta mai spune că, în cadrul evenimentului de miercuri seara, în programul care va conţine numeroase elemente-surpriză, va figura, în premieră, o compoziţie proprie dedicată Timişoarei.
Accesul la spectacolul de miercuri seara se va face pe baza unei donaţii de 50 de lei/persoană, legitimaţiile şi invitaţiile emise de Filarmonica „Banatul” nefiind valabile entru acest eveniment. Fondurile obţinute în urma concertului vor fi donate integral Clinicii Nera.
Iniţiativă unică în România şi printre puţinele la nivel mondial
Clinica de recuperare oncologică Nera este o iniţiativă dedicată îngrijirii bolnavilor de cancer aflaţi în stadii terminale. Clinica va fi construită cu finanţare obţinută din fonduri europene, în localitatea Slatina-Nera, din judeţul Caraş-Severin. Iniţiativa construirii unui astfel de aşezământ, care să includă un spital şi o clinică de cercetare, aparţine medicului Pavel Chirilă. În România nu există în acest moment niciun fel de astfel de centru medical care să se ocupe cu recuperarea specifică a bolnavilor oncologici. Iar la nivel internaţional există relativ puţine centre de cercetare notabile în domeniul cercetării oncologice: Medical Oncology University Parma, în cadrul căruia lucrează 11 medici specialişti oncologi, dar şi psihologi şi alte 25 de cadre medicale, Clinic for Hematology St. Antonio Hospital – Eschweiler din Germania, centru afiliat Universităţii din Aachen, care are o capacitate de 443 de paturi, dar şi Memorial Sloan – Kettering Cancer Center din New York, care este, în egală măsură, centru de cercetare şi de reabilitare oncologică.
Pentru toţi cei care doresc să contribuie cu fonduri menite să contribuie la finalizarea Clinicii Nera, stau la dispoziţie, pentru donaţii, conturile Fundaţiei “Sfânta Irina”, deschise în beneficiul proiectului: cont în euro: RO06WBAN25110221A2064936 (COD SWIFT:WBANRO22) şi cont în lei: RO64WBAN25110002A2064936 (COD SWIFT:WBANRO22), deschise la Intensa Sanpaolo Romania, București.
Ultimele comentarii