FILTM, festivalul de literatură atent la realitate

“Literatura și noii ei aliați” este tema celei ediției de anul aceasta a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, care va avea loc în perioada 23 – 25 octombrie. Sunt pregătite 12 evenimente, la care participă 27 de invitați din țară și din străinătate şi care vor avea loc atât în Timișoara, cât și în trei orașe din judeţ: Jimbolia, Sânnicolau Mare și Lugoj.

 

Dezbateri și conferințe pe teme de acută actualitate vor însoți deja cunoscutele seri de literatură organizate în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara, anunţă organizatorii Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), ajuns la cea de-a XIII-a ediţie.

Bun venit în Matrix! – De la fake news la fake reality este titlul propus de jurnaliștii de la Veridica, Marian Voicu și Cătălin Gomboș, care se vor întâlni, în 24 octombrie, cu tineri liceeni din Timișoara și Jimbolia.

În aceeași zi, cei pasionați de fenomenul Inteligenței Artificiale sunt invitați la dezbaterea Resetând literatura: Ctrl+Alt+Scrie: AI și democrația noilor genuri literare. Vor participa conf. univ. Constantin Vică și prof. univ. Cristian Iftode, de la Facultatea de Filosofie a Universității București, iar moderator va fi prof. univ. Florin Lobonț, de la Universitatea de Vest din Timișoara.

În ultima zi de festival, filosoful de origine croată Boris Buden va aborda un alt fenomen care ne marchează profund prezentul, într-o conferință intitulată Război: capătul întunecat al tranziției postcomuniste. Gazda evenimentului va fi prof. univ. Lucian Vesalon, de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Serile de literatură vor aduce împreună şapte prozatori și nouă poeți. În prima seară, 23 octombrie, în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă publicul îi va întâlni pe cunoscutul scriitor bosniac Semezdin Mehmedinović (autorul volumului Me’med, Bandana roșie și fulgul de zăpadă, Black Button Books, 2022, tradus în limba română de Adrian Oproiu), pe prozatoarea Lorina Bălteanu (cu un foarte apreciat debut în proză, Cu funia legată de pământ, Editura Cartier, 2023) și pe Daniela Rațiu, scriitoare din Timișoara, al cărei recent roman, Sfârșitul lumii e un tren, Editura Cartier, 2023, a fost foarte bine primit de public și critica literară. Moderatorul întâlnirilor va fi jurnalistul cultural Cristian Pătrășconiu.

A doua seară, 24 octombrie, va fi dedicată întâlnirii cu laureatul Premiului Goncourt pe 2015, Mathias Énard, cunoscut cititorilor români pentru romanele Vorbește-mi despre bătălii, regi și elefanți, Busola, Dorință și titlul recent apărut, Banchetul anual al confreriei groparilor, toate traduse de Cristian Fulaș și apărute la Editura Nemira. Gazda evenimentului va fi criticul literar Despina Jderu.

Prima parte a serii de 25 octombrie îi va aduce împreună pe Narine Abgarian – autoare armeniană care a cucerit cititorii români cu romanele sale Din cer au căzut trei mere, Simon și, mai nou, Viața e mai dreaptă decât moartea, toate apărute la Humanitas Fiction, în traducerea Luanei Schidu –, pe Cristian Fulaș, prozator al mai multor romane de succes apărute în ultimii ani, și pe Adrian Romila, prozator, laureat recent al mai multor premii literare importante. Gazda serii va fi profesoara universitară Carmen Mușat, critic literar.

Muzici, algoritmi și poezie – seara de poezie și muzică de la La Nemesis Art Club (din Bastion Maria Theresia), moderată de scriitorul Dan-Liviu Boeriu – îi va avea invitați pe Nenad Šaponja (Serbia), Octavian Soviany, Lorand Pethö (Austria), Angela Baciu, Mădălina Aldescu, George State şi Ciprian Măceșaru.

Recitalul muzicianului Oigăn va încheia cea de-a XIII-a ediție a FILTM.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara este, de peste un deceniu, un aliat declarat și activ al artei scrisului și cititului. “Între 23 și 25 octombrie, o dată cu cea de-a XIII-a ediție a FILTM, încercăm să identificăm, la serile de dezbateri și lecturi, din întrebările publicului și răspunsurile invitaților, din cărțile mai nou ori mai de demult apărute, care sunt noii aliați ai literaturii și ce putere au ei”, spune Robert Șerban, președinte FILTM.

FILTM este un proiect organizat de Fundația Aquatim din Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș (prin programul TimCultura 2024), al Ministerul Culturii şi al Traduki. Parteneri în organizarea evenimentului sunt Muzeul Național de Artă Timișoara, Librăria la Două Bufnițe, Institutul Francez, Humanitas, Polirom, Nemira, Black Button Books, Cartier, Tact, Tracus Arte, Charmides, Brumar, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Colegiul Național „C.D Loga”, Colegiul Național Bănățean, Biblioteca Municipală Lugoj, Casa de Cultură Jimbolia şi Casa de Cultură Sânnicolau Mare.

 

Print Friendly, PDF & Email