Psihiatrul Manfred Spitzer va vorbi, la Timişoara, despre demenţa digitală

Manfred Spitzer. Sursă foto: Universitatea din Ulm

Psihiatrul german Manfred Spitzer, unul din marile nume europene ale neuroștiinței, conferențiază, la începutul lui iulie, la Timișoara. Acesta va vorbi despre inteligența artificială versus demența digitală.

 

„Demența nu înseamnă doar pierderi de memorie. Iar în cazul demenței digitale nu e vorba doar de faptul că tinerii (mai ales) par să devină din ce în ce mai uituci […]. E vorba mai degrabă de randament mental, gândire, capacitate critică, de orientare în «hățișul de informații». Dacă o casieră folosește calculatorul ca să socotească doi plus doi și nu observă că rezultatul 400 trebuie să fie greșit, dacă NASA lansează un satelit în nisip (sau în spațiul infinit) pentru că nimeni nu s-a prins că incii și milele nu sunt totuna cu centimetrii și kilometrii, dacă bancherii greșesc un calcul cu 55 de miliarde de euro, toate acestea înseamnă până la urmă doar că nimeni nu mai gândește. Evident că în aceste cazuri nimeni n-a aproximat în cap ordinul de mărime al rezultatului, ci s-a bazat în schimb pe un asistent digital oarecare”, scrie Manfred Spitzer, unul dintre cei mai faimoși specialiști în neuroștiințe din Europa, în volumul Demenţa digitală. Cum ne tulbură mintea noile tehnologii. În această carte, folosind cele mai recente și importante studii științifice, Manfred Spitzer investighează influența negativă pe care o pot avea mediile digitale asupra memoriei, puterii de concentrare și abilităților cognitive, în special ale tinerilor, iar cartea este un semnal de alarmă.

Conferinţa „Inteligența artificială versus demența digitală” – eveniment organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timişoara –, va avea loc sâmbătă, 6 iulie, de la ora 18, în Sala Operei Române din Timișoara. Manfred Spitzer va intra într-un dialog cu jurnalistul Mihai Morar.

„Tezele lui nasc discuții și întrebări peste tot în lume și sunt convins că așa va fi și la Timișoara. Mă bucur că reușim să conectăm Timișoara la dezbaterile momentului care se poartă în marile orașele europene și nu numai. E una din importantele moșteniri ale Capitalei Culturale care continuă cu succes și anul acesta. Transformăm Timișoara prin educație și cultură”, declară primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

Manfred Spitzer (născut în 1958) este unul dintre cei mai faimoși specialiști în neuroștiințe din Germania, dar şi de Europa, foarte implicat în dezbaterile despre tehnologie și educație. A studiat medicina, psihologia și filozofia la Universitatea din Freiburg, iar în prezent este profesor de psihiatrie la Universitatea din Ulm, unde conduce, din 1997, Clinica psihiatrică universitară, iar din 2004, Centrul pentru neuroștiințe și învățare. A fost de două ori profesor invitat la Universitatea Harvard. Este gazda emisiunii TV săptămânale Geist und Gehirn / Minte și creier, în care prezintă unui public larg rezultatele cercetărilor sale în domeniul neuroștiințelor. A publicat numeroase cărți, dintre care Învățarea, Atenție, ecran! şi Demenţa digitală. Cum ne tulbură mintea noile tehnologii (Humanitas, 2020) au devenit bestselleruri. Tot la Humanitas a publicat, în 2023, Singurătatea. Boala necunoscută.

Accesul la conferinţă – care va fi tradusă în limba română –, se face pe bază de bilete, care pot fi cumpărate în format fizic, de la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara (str. Miron Costin nr.2) sau online, pe platforma www.bilete.com. Prețul unic al unui bilet este 40 lei.

Print Friendly, PDF & Email