Timişoara va avea, în premieră naţională, o machetă digitală

Primăria Municipiului Timișoara anunţă că a început demersurile pentru realizarea machetei digitale a orașului, iar prima etapă este achiziția serviciilor de consultanță pentru tema de proiectare a conceptului de management al datelor digitale, prin Macheta digitală a Timișoarei.

 

Municipalitatea timișoreană apelează la consultanță externă, având în vedere gradul ridicat de complexitate și inovare a proiectului. Până în momentul de față, nicio administrație publică din România nu a implementat un astfel de proiect. Pentru realizarea proiectului Timișoara Digital Twin, Primăria va aplica pentru finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență și din Programul Operațional Regional.

Conceptul de „Digital Twin” (sau Machetă digitală) presupune crearea unui instrument digital care să înglobeze toate datele unui oraș, pentru a ajuta la fundamentarea deciziilor luate de administrație.

„Scopul final va fi integrarea tuturor tipurilor de date existente în oraș: date din administrație, date de GIS, sistemul de senzori care va fi amplasat în oraș. De asemenea, vor fi integrate și bazele de date de care dispun și alți operatori privați sau civici, după ce, în prealabil, aceste date sunt standardizate și interoperabile”, explică Valentin Mureșan, consilier al primarului Timişoarei pe probleme de smart city și transformare digitală.

Datele vor proveni din Primărie, din instituțiile și societățile comerciale subordonate Consiliului Local Timişoara (de exemplu, Societatea de Transport Public Timişoara, Aquatim, Retim), din partea agenţilor economici, precum și din partea societății civile, cât timp vor respecta normele de calitate și standardele agreate.

Portalul de date deschise al Primăriei Municipiului Timișoara, unde sunt colectate și găzduite baze de date, este un element din replica finală și o portavoce a datelor menite să fie deschise către publicul larg”, transmit reprezentanţii Municipalităţii.

Din această vară, Primăria Timișoara este semnatara Declarației europene privind o acțiune comună pentru încurajarea transformării digitale durabile în orașele și colectivitățile din UE, living-in.eu, care susține transformarea digitală a orașelor împreună cu cetățenii și pentru aceștia.

Print Friendly, PDF & Email