„Danaos”, după Eschil, în premieră la Teatrul Maghiar din Timişoara

Repetiţii pentru spectacolul „Danaos”. Sursă foto: Teatrul Maghiar din Timişoara

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara prezintă, în premieră, spectacolul Danaos, în regia lui Szabó Kristóf, un spectacol bazat pe tragedia lui Eschil, Rugătoarele. Acesta este a şasea premieră a stagiunii 2023-2024.

 

Danaos va fi jucat în 14 iunie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Maghiar din Timișoara.

Cea mai puțin cunoscută tragedie a lui Eschil, Rugătoarele, explorează ce înseamnă să fii imigrant dependent de ospitalitatea țării gazdă pentru supraviețuire. Într-o astfel de situație, omul poate pierde sprijinul moral oferit de propria cultură, de credința în Dumnezeu și de încrederea în umanitate. În interpretarea lui Szabó Kristóf, regizor-coregraf stabilit în Germania, spectacolul este povestea unor solicitanți de azil politic care pierd încet toate acestea aducând în centru statutul de refugiat, un concept și, mai ales, o realitate atât de actuală având în vedere contextul sociopolitic în care ne aflăm.

În zilele noastre, germenul umanismului pare să fie pus sub semnul întrebării, în timp ce moștenirile spirituale ale Antichității și ale Renașterii riscă să rămână doar o amintire. Aceste chestiuni sunt centrale în căutarea artistică a actorilor (Aszalos Géza, Balló Helga, Bálint Előd, Borbély B. Emília, Vlad Colar, Erdős Bálint, Jancsó Előd, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt, Mihály Csongor, Molnos András Csaba, Tóth Karolina) care vor urmări căi spirituale și situații suprarealiste în speranța unui răspuns. Spectacolul nu doar că analizează temele tragice ale pierderii și căutării identității, dar reflectă și asupra provocărilor umanității contemporane.

Spectacolul este un apel la reflecție și o invitație la o reexaminare a valorior care ne definesc. Printr-o abordare dramatică și profundă, spectacolul oferă o perspectivă artistică asupra crizei refugiaților și asupra fragilității condiției umane în fața adversităților.

Szabó Kristóf, care și-a început cariera ca scriitor și artist vizual în Ungaria, a devenit una dintre cele mai interesante figuri din viața culturală germană ca regizor-coregraf și este în prezent directorul artistic al ansamblului F.A.C..E. Visual Performing Arts Ensemble din Köln. De-a lungul carierei sale, a explorat mai multe discipline artistice, teatru, dans, arte vizuale și medii mixte, și a folosit sunetul, lumina și proiecțiile video pentru a situa lucrările de teatru în contexte surprinzătoare.

Spectacolul va fi supratitrat în română și engleză. Biletele – care pentru premiera din 14 iunie costă 40 lei, iar pentru a doua reprezentație din 15 iunie: 30 preț întreg şi 15 lei, cu reducere – pot fi cumpărate de la casieria teatrului în intervalul orar 13-19 sau online, de pe https://ticket.tm-t.ro/ro.

 

Print Friendly, PDF & Email