„La comun”, după 15 luni, la Teatrul Maghiar din Timişoara

Sursă foto: Teatrul Maghiar Timişoara

După un an de distanțare, izolare, restricții și măști, Teatrul Maghiar  de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara îşi invită publicul să redescopere senzația de a avea totul „La comun”.

 

La comun, cel mai recent spectacol al regizorului Radu-Alexandru Nica la Timișoara, pe un text scris de Thomas Vintenberg și Mogens Rukov,  propune o dezbatere despre proprietate și familie în societatea de astăzi, pornind de la cazul real al unui grup de intelectuali care decid, în 1975, să trăiască împreună într-o comună, având drepturi și obligații egale. Erick și Anna formează un cuplu stabil și decid să încerce un experiment al traiului la comun cu alte cinci persoane cu aceleași convingeri ideologice. În familia lărgită se petrece însă o criză în momentul în care Erick se îndrăgostește de o altă femeie, punând sub semnul întrebării conceptele de proprietate, solidaritate, cuplu şi familie.

Reluarea acestui spectacol, după 15 luni, prilejuiește și un debut de rol: tânăra actriță Vadász Bernadett, în rolul Emmei. Alături de ea, din distribuție fac parte actorii Bandi András Zsolt, Éder Enikő, Kocsárdi Levente, Aszalos Géza, Borbély B. Emília, Tar Mónika, Molnár Bence și Szabó Abigél, elevă la Liceul Teoretic „Bartók Béla”. Scenografia este creată de Ioana Popescu.

Beneficiile traiului în comun sunt multe și ne lipsesc extrem de acut în zilele noastre, când suntem atât de însingurați, de alienați, însă reversul medaliei nu e defel de neglijat – relațiile interpersonale, mai ales în familie, se scurtcircuitează, iar rezultatele sunt imprevizibile și adesea traumatizante. La comun e, așadar, un bun stimul pentru reflecție asupra problemelor familiei în secolul al XXI-lea și a crizei societății de azi” , declară regizorul Radu-Alexandru Nica .

La comun se va juca în 22 și 23 mai, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Maghiar, cu 50% grad maxim de ocupare a locurilor și cu respectarea strictă a tuturor condițiilor sanitare. Spectacolul este interzis spectatorilor cu vârste sub 14 ani. Spectacolul este tradus în limba română, la cască.

Biletele sunt disponibile la casierie, de luni până vineri, între orele 10-13 și 16-19, sau pe pagina de web https://tm-t.biletmaster.ro/

Print Friendly, PDF & Email