Teatrul Maghiar din Timişoara îşi aşteaptă publicul, cu o premieră, în grădina de vară a fostului cinema Arta

Foto: Petru Cojocaru

Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara îşi dă întâlnire cu publicul în grădina de vară a fostului Cinematograf Arta, la o premieră: musicalul Nouă, adaptare a filmului semi-autobiografic 8½, realizat de Federico Fellini.

 

Premierea spectacolului va avea loc în 16 mai, de la ora 18, în grădina de vară a fostului Cinematograf Arta.

Repetițiile începute în 5 februarie au reprezentat o adevărată provocare pentru întreaga echipă, spun reprezentanţii Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, întrucât istoria musicalului Nouă consemnează succese imense de-a lungul timpului, însăși tema lui fiind o adevărată piatră de încercare pentru creatorii de teatru.

Nouă este adaptarea filmului semi-autobiografic 8½, realizat de Federico Fellini, avându-l ca personaj central pe celebrul regizor italian de film Guido Contini, aflat în criza vârstei mijlocii. Musicalul Nouă le-a adus producătorilor săi, printre altele, două  Premii Tony – pentru cel mai bun musical, în 1982, și pentru cea mai bună relansare a unui musical, în 2003.

Foto: Petru Cojocaru

Noua producție a Teatrului Maghiar din Timișoara a trecut deja de pragul întrebărilor și căutărilor, întreaga echipă reușind să ridice un spectacol inedit, de o frumusețe și forță aparte, un musical ce se prefigurează a fi de cursă lungă. Actorii care și-au asumat partituri în Nouă –  pe un libret de Arthur Kopit și o partitură de Maury Yeston – sunt Kiss Attila, Magyari Etelka, Vajda Boróka, Borbély B Emília, Éder Enikő, Szász Enikő, Tokai Andrea, Tar Mónika, Lőrincz Rita, Aszalos Géza, Molnos András Csaba, Vadász Bernadett, Hegyi Kincső, Csata Zsolt, Vass Richárd, Czüvek Loránd, Lukács-György Szilárd, Erdős Bálint, Jancsó Előd, Lajter Márkó Ernesztó, Barti Lehel András, Mihály Csongor, Lanstyák Ildikó, Aszalos Géza, Vadász Bernadett, Hegyi Kincső.

Din echipă mai fac parte Albert Alpár (care semnează decorul), Kiss Zsuzsanna (costumele), Baczó Tünde și Györfi Csaba (coregrafia), Cári Tibor și Roxana Deleanu (corepetitori muzicali).

Spectacolul va fi jucat cu respectarea normelor legale în vigoare cu privire la numărul de persoane. Biletele pot fi cumpărate de la casieria teatrului sau online de pe pagina www.biletmaster.ro. Reprezentanţii Teatrului Maghiar le solicită spectatorilor să ridice biletele rezervate cu cel puțin 48 de ore înainte de reprezentație, de la casieria teatrului, altfel locurile vor fi redistribuite. De asemenea, lansează rugămintea tuturor celor care doresc să se alăture în acțiunea de a face acel spațiu mai frumos, să aducă o floare care va fi plantată la intrarea în grădina de vară.

 

Update, 13 mai 2021: Având în vedere prognoza meteorologică, Teatrului Maghiar Timișoara anunţă că prezentarea spectacolului nu va mai avea loc în grădina de vară a Cinematografului Arta, în aceeaşi dată şi de la aceeaşi oră, în Sala Mare a teatrului, cu respectarea normelor în vigoare a numărului de persoane care au acces în sală. Sala Mare are o capacitate mai redusă decât cea a grădinii de vară și anume doar 60 de locuri. În aceste condiții, mai spun reprezentanţii Teatrului Maghiar, locurile din sală se vor ocupa în funcție de achiziția biletelor până la epuizarea acestora. Persoanele care și-au rezervat bilete, dar nu le-au ridicat încă, vor fi reprogramate pentru data de 17 mai, ora 18, în Sala Mare a teatrului, când va avea loc următorul spectacol.

Print Friendly, PDF & Email