George Lusztig, profesor de matematică la Massachusetts Institute of Technology, va primi din partea Universităţii de Vest din Timişoara Medalia de Aur a UVT, însoţită de o diplomă de merit.
Ceremonia va avea loc miercuri, 15 mai, de la ora 10, în Amfiteatrul A01 al Universității de Vest din Timișoara. Distincţia este oferită la propunerea Facultății de Matematică și Informatică.
George Lusztig este născut în 1946, la Timișoara, unde a urmat școala primară și liceul. Facultatea de Matematică a absolvit-o în cadrul Universităţii din Bucureşti, în 1968. A devenit unul dintre cei mai renumişi matematicieni născuți în România, specialist în reprezentări de grupuri și grupuri algebrice. Academicianul Solomon Marcus spunea că Lusztig este, alături de János Bolyai și Dan Virgil Voiculescu, unul din cei trei matematicieni cei mai mari care s-au născut în spațiul locuit de români.
După absolvire facultăţii a predat, pentru o scurtă perioadă de timp, la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. În 1969 a solicitat plecarea la o conferinţă la Bonn, în Republica Federală Germania, de unde nu s-a mai întors. La scurt timp a fost acceptat la Institutul de Studii Avansate din Princeton. Din 1971, an în care şi-a luat doctoratul la Princeton, a lucrat ca Research Fellow la Universitatea Warwick în Anglia, până în 1974, când a fost numit profesor de matematică la această universitate, unde a rămas până în 1977. În 1978, George Lusztig a devenit profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), unde predă și în prezent.
În 1980 a început o colaborare cu D.A. Kazhdan, iar polinoamele pe care le-au elaborat mai apoi le poartă numele: Kazhdan-Lusztig. „De atunci, coomologia de intersecție a devenit unul dintre principalele sale instrumente de cercetare, folosit în special în teoria șarjelor de caractere, pe care a început să o dezvolte în anii 1980 și de care este preocupat și astăzi, precum și în teoria bazelor canonice care rezultă din grupurile cuantice, pe care a început să o dezvolte în jurul anului 1990”, spun reprezentanţii Facultăţii de Matematică a UVT. George Lusztig a adus multiple contribuții matematice majore, greu de egalat, cu recunoaștere globală.
Pe parcursul carierei a primit o serie de premii şi distincţii: Premiul Berwick al Societății Matematice din Londra (1977), Membru al Societății Regale din Londra (1983), Premiul Cole pentru algebră al Societății Americane de Matematică (1985), profesor onorific al Universității din Cordoba (1989), membru al Academiei Americane de Arte și Științe (1991), membru al Academiei Naționale de Științe a Statelor Unite (1992), doctor honoris causa al Universității Paris VII (1997), Medalia Brouwer a Societății Olandeze de Matematică (1999), Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de comandor (2003), Membru de onoare al Institutului de Matematică al Academiei Române (2005), Diploma de Merit Academic a Academiei Române (2007), Premiul AMS Leroy P. Steele „pentru completa reformulare a teoriei reprezentărilor și schimbarea pe parcurs a unei mari părți din matematică” (2008), Premiul Shaw (în valoare de un milion de dolari) în științe matematice „pentru contribuțiile sale fundamentale la algebră, geometria algebrică și teoria reprezentărilor și pentru conjugarea acestor subiecte în rezolvarea unor vechi probleme și descoperirea unor noi și elegante conexiuni” (2014), Simons Fellowship in Mathematics (2014) şi Premiul Wolf pentru matematică (2022).
Ultimele comentarii