Timişoreanul Adrian Constantin, profesor de matematică la Universitatea din Viena, propus Cetățean de Onoare

Primarul Dominic Fritz a transmis Consiliului Local Timişoara propunerea de acordare a titlului de Cetățean de Onoare matematicianului Adrian Constantin, profesor la Universitatea din Viena.

 

Născut în Timișoara, Adrian Constantin, în prezent profesor la Universitatea din Viena, este cunoscut pentru descoperirile sale revoluționare legate de rolul matematicii în geofizică, folosite pentru prevenirea dezastrelor naturale, precum uragane sau tsunami.

„Adrian Constantin este unul dintre timișorenii care au făcut cunoscut numele Timișoarei în lume. Completează în mod fericit lunga galerie a timișorenilor plecați de aici, care au reușit în domeniul lor de activitate. Îmi doresc să întărim legăturile cu acești timișoreni de excepție, indiferent unde activează sau locuiesc. Rolul lor de model pentru comunitatea noastră este esențial. După aprobarea Consiliului Local, îl voi invita pe dl profesor Constantin la Timișoara pentru a identifica modalitățile în care putem colabora în domeniul educației”, declară primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Adrian Constantin s-a născut în 22 aprilie 1970, la Timișoara. A studiat la Liceul “Nikolaus Lenau”, iar apoi la Universitatea “Sophia Antipolis”, din Nice. Doctoratul l-a obținut la Universitatea din New York, în 1996, iar apoi a urmat studii post-doctorale la universitățile din Basel și Zürich.

Cariera sa include deținerea unor prestigioase funcții academice la Universitatea Newcastle upon Tyne, Universitatea din Lund, Trinity College din Dublin, Universitatea din Viena şi la King’s College din Londra.

Profesorul Constantin are un renume mondial, legat de rolul matematicii ȋn geofizică. Studiile sale și-au dovedit din plin utilitatea, printre altele ȋn cercetarea fenomenelor climatice și ȋntâmpinarea dezastrelor naturale, precum tsunami sau uraganele. Acestor domenii de cercetare li se adaugă cele de analiză matematică și propagarea undelor hidrodinamice. Cu peste 160 de materiale publicate și 11.000 de citări în publicaţii ştiinţifice, Adrian Constantin a fost distins cu numeroase titluri și premii, de către instituții de prim rang din lumea științifică.

Ceremonia de acordare a distincției de cetățean de onoare este propuse pentru data de 6 octombrie, la Liceul “Nikolaus Lenau”, și va fi urmată de o întâlnire cu elevii acestei unități de învățământ.

Consilierii locali vor dezbate această propunere în cadrul ședinței de azi.

 

Print Friendly, PDF & Email