„Sidy Thal”, povestea unui atentat antisemit comis la Timişoara, pusă în scenă de Teatrul German

Afişul spectacolului „Sidy Thal” / TGST

Cel mai nou spectacol al Teatrului German de Stat Timişoara, realizat împreună cu Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, care o are în distribuţie şi pe Maia Morgenstern, este Sidy Thal, povestea unui atentat antisemit comis de legionari în noiembrie 1938 în sala de spectacole a Teatrului din Timişoara.

 

Premiera spectacolului va avea loc în 4 noiembrie, de la ora 19.30, şi va începe la Sinagoga din Cetate (strada Mărăşeşti nr. 6), continuând în Sala Teatrului German de Stat Timişoara. Spectacolul va fi jucat în idiș, germană și română, fiind supratitrat în română, germană şi engleză.

Sidy Thal spune povestea unui atentat antisemit produs în perioada interbelică în clădirea Operei Naţionale şi a Teatrului Naţional din Timişoara. La 26 noiembrie 1938, două grenade de mână au explodat în sala de spectacole în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său. Un atentat antisemit, comis de Garda de Fier, un grup naționalist de extremă dreapta, în care au murit patru persoane, iar 70 au fost rănite. Spectacolul Sidy Thal este o încercare de a reconstitui acel atac și momentul în care antisemitismul și fascismul au devenit parte din viața de zi cu zi într-o societate multiculturală, ceea ce a dus la oroarea celui de-al Doilea Război Mondial și la Shoah.

Sidy Thal sau Sidi Tal, pe numele său real Sorele Leibovna Birkental (8 august 1912, Bucovina, Cernăuți – 17 august 1983, Cernăuți, RSS Ucraineană, URSS) a fost cântăreață şi actriță de teatru și film.

Atentatul antisemit din 26 noiembrie 1938 este un eveniment puțin cunoscut în Timișoara, pe care dramaturgul Thomas Perle și regizorul Clemens Bechtel l-au cercetat cu ajutorul Mariei Mădălina Irimia, de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman” din România și au creat o piesă documentară pornind de la el.

Ideea de a transpune acest episod într-un spectacol îi aparţine lui Lucian Vărşăndan, directorul Teatrului German. „Au existat o serie de articole în cotidianul german din București, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, în care a fost evocat acest incident, cu anumite introspecții biografice ori relatări istorice. Eu atunci am aflat de acest incident, deși trăiesc în Timișoara de 45 de ani. Subiectul mi s-a părut interesant și ca potențial de scriitură, povestea se prefigura în ochii mei că ar putea avea datele care să justifice un material suficient de ofertant pentru teatru. Separat de aceste lecturi, în Festivalul Eurothalia de anul trecut a fost prezent un spectacol invitat de la Deutsches Theater Berlin, karpatenflecken / Carpații ca niște pete pe pielea mea, un text scris de un autor german originar din România, Thomas Perle, care, în copilărie, la începutul anilor ’90, a emigrat din Maramureș în Germania. Textul din spectacol a fost atât de convingător ca evocare a destinului unei comunități dintr-o țară, în speță comunitatea germană din Maramureș, dar prin extensie putem spune din România, prin intermediul istoriilor și biografiilor membrilor unei familii, un text foarte dens, foarte bine scris, încât m-a determinat să-i povestesc lui Thomas despre subiectul Sidy Thal, spunându-i că m-ar interesa să îl transpun într-un spectacol. A fost interesat și el. Ideea i-am prezentat-o și directoarei Teatrului Evreiesc de Stat din București, doamnei Maia Morgenstern, cu care de mulți ani aveam în plan să facem un spectacol în coproducție. Dânsa a îmbrățișat ideea de a se implica în realizarea acestui spectacol. Cred că este foarte necesar ca teatrul să fie nu doar un loc în care să ne simțim bine și un loc al divertismentului – deși divertismentul are părțile sale absolut onorabile –, ci să fie și un martor al istoriei, cu un deget arătător ridicat, care să ne amintească într-o manieră directă, și totodată nedidactică, ce s-a întâmplat în trecut cu locurile în care trăim”, declara Lucian Vărşăndan, zilele trecute, într-un interviu pe care ni l-a acordat.

Repetiţii la spectacolul „Sidy Thal”. Foto: TGST

Sidy Thal este prima cooperare între Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul Evreiesc de Stat București. Din distribuția spectacolului fac parte: Enikő Blénessy, Viorica Predica, Maia Morgenstern, Silvia Török, Katia Pascariu, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Radu Brănici, Rareș Hontzu, Mircea Dragoman, Richard Hladik, Mihai Prejban, Ansamblul „Motl, fiul Cantorului”, de Scholem Alejchem. Vocile de pe audio-walk aparţin lui Blénessy Enikő, Viorica Predica, Maia Morgenstern, Silvia Török, Katia Pascariu, Daniela Török, Olga Török, Oana Vidoni, Radu Brănici, Rareș Hontzu, Mircea Dragoman, Richard Hladik, Mihai Prejban şi Isolde Cobeț.

Biletele pot fi cumpărate de la casieria de pe Entertix.

Spectacolul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, şi este organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice din Cadrul Guvernului României.

 

Citiţi şi:

Print Friendly, PDF & Email