„Detașat”, despre povestea unei emigrante românce, pe scena Teatrului German din Timișoara

Teatrul German de Stat Timișoara găzduiește cea mai nouă producție a Asociației clujene de creație și experiment Reactor, „Detaşat”, povestea unei române care a emigrat şi lucrează într-un abator din Germania.

 

Spectacolul Detașat, de Alexandra Voivozeanu, va fi prezentat vineri, 10 noiembrie, de la ora 19,30, în sala Teatrului German, şi va fi jucat în limba română.

Regia și scenografia sunt semnate de Cristian Ban. Distribuția îi reunește pe actorii Alexandra Caras, Cătălin Filip și Lucia Mărneanu. Detașat este un colaj care include povești ficționalizate ale românilor care lucrează în Germania, în construcții și industria cărnii, explicații despre sistemul de migrație prin detașare, precum și inserții personale, anunţă TGST. Textul se concentrează pe povestea unei femei care lucrează într-un abator din Germania și include atât istoria plecării ei în străinătate – cu ce speră și ce găsește în realitate –, cât și perspectiva celorlalți (actori economici), care profită material de pe urma migrației ei.

Piesa a fost scrisă vara aceasta în cadrul proiectului Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică. Timp de o lună, șase autori au participat în cadrul proiectului organizat de Reactor de creație și experiment la întâlniri cu mentorul Alina Nelega, la discuții și lecturi. Rezultatul: șase piese de teatru, diverse ca teme și abordare, dar care vorbesc fiecare despre problematici actuale, ce reprezintă un punct de interes esențial pentru autorii lor.

Spectacolul va mai fi prezentat la Teatrul Național „Marin Sorescu”, din Craiova, în 12 noiembrie, și la Centrul de Teatru Educațional Replika, din București, în 14 noiembrie.

Acest proiect cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Print Friendly, PDF & Email